Ny slovensk EM-seger gynnar inte Sverige

avTT

Publicerad:
Svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes har lett Slovenien till fyra raka segrar i EM.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes har lett Slovenien till fyra raka segrar i EM.

Slovenien fortsätter att vinna i handbolls-EM.

Kul för lagets svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes, men inte lika roligt för det svenska landslaget.

Efter segern mot Island, 30–27, står Slovenien på fyra poäng i mellanrundan.

Att Slovenien bara vinner och vinner i EM är knappast något att jubla över för Sverige. Blågult förlorade ju mot slovenerna i gruppspelet i Göteborg, något som kan bli helt avgörande om lagen står på samma poäng när mellanrundan är färdigspelad i Malmö.

Hyllad av stjärnan

Men Slovenien, där Ljubomir Vranjes tog över som förbundskapten så sent som i december, imponerar och ser alltmer ut som ett potentiellt semifinallag i EM. Efter triumfen mot Island hyllades göteborgaren av Sloveniens suveräne stjärna Dean Bombac.

– Det syns vad han har bidragit med. Han gör att vi är här med ett leende i ansiktet, vi njuter av varje minut med honom och förhoppningsvis har vårt ögonblick kommit nu, säger Bombac, som stod för nio mål och tio målpassningar mot Island.

Efter fyra raka segrar i EM är utgångsläget strålande inför fortsättningen, men "en match i taget" är mantrat som gäller i det slovenska omklädningsrummet. Härnäst väntar Ungern, som Vranjes ledde i förra EM, på söndag.

– Om vi redan nu börjar tänka på (semifinalerna i) Stockholm kommer vi åka hem fort. Och jag vill inte åka hem, säger Bombac.

– Det känns ju bra naturligtvis, men det här var första matchen i mellanrundan. Vi ska hem och vila och sedan koncentrera oss på Ungern, säger Vranjes, som gärna tonar ned sin egen roll i EM-succén:

– Jag är en del av hela kakan naturligtvis. Spelarna har sin del och jag har min del. Som det ska vara.

Avgjorde efter paus

Slovenerna kopplade ett ordentligt grepp direkt i matchinledningen mot Island och hade 7–2 efter tio minuter. Islänningarna kom både i kapp och förbi, men Slovenien svarade och hade 15–14 i paus. När Slovenien sedan gick från 16–16 till 19–16 på några minuter lyckades Island aldrig resa sig igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö