100 tennisfans: De är favoriter i Australian Open

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2023-01-20

Polska världsettan Iga Swiatek och niofaldiga mästaren Novak Djokovic.

De är favoriter till segern i Australian Open – åtminstone enligt tennisfansen i Melbourne.

– Jag tror att Novak ligger bäst till. Det här är hans turnering, säger tenniskorrespondenten Shane McInnes.

TT har frågat 100 slumpvis utvalda besökare på Melbourne Park om vilka de tror vinner årets första grand slam-turnering.

På herrsidan har de två högst seedade redan försvunnit: regerande mästaren Rafel Nadal och norske stjärnan Casper Ruud.

Av de spelare som återstår pekas Novak Djokovic ut som favoriten av närmare hälften av de tillfrågade, med greken Stefanos Tsitsipas som tydlig andrahandsfavorit. Daniil Medvedev fanns också med bland flera fans gissningar, men ryssen slogs ut senare under fredagen.

På damsidan tror var fjärde på världsettan Iga Swiatek, Polen. Var femte röst väljer i stället den amerikanska tonåringen Coco Gauff, följt av Viktoryja Azaranka från Belarus.

Dansk outsider

När det gäller favoritskapet är de tillfrågade överens med spelbolagen, som överlag ger lägst odds för Djokovic-seger. Efter de många favoritfallen har dock även Danmarks Holger Rune avancerat som en av lågoddsarna. På damsidan tror bolagen på Swiatek framför en annan belarusiska, Aryna Sabalenka.

Shaun McInnes, tenniskorrespondent på radiokanalen 3AW, håller med de tillfrågade i Melbourne Park om vilka som nu får bära favoritskapet i turneringen.

– Ingen spelar den här turneringen bättre än Novak Djokovic och jag tror att han själv kanske överraskats av att han har fansen bakom sig också, säger McInnes och syftar på förra årets skandal där Djokovic deporterades från Australien för att att han inte hade vaccinerats mot covid-19.

Bakom Djokovic gissar han på hemmahoppet Alex de Minaur, eller möjligtvis uppstickaren Holger Rune.

– Han är en outsider. Sättet som han njuter av tennis på, hur han rör sig, han är snabb, effektiv och att ha (välrenommerade tränaren) Patrick Mouratoglou i sitt läger har verkligen sporrat honom, säger McInnes.

Missad rivalitet

McInnes håller med om att Iga Swiatek är storfavorit på damsidan. På fredagen tog sig polskan vidare till åttondelsfinal via en utklassning mot spanska kvalspelaren Cristina Bucsa (6–0, 6–1).

– Det är bara henne det har handlat om. Jag tror tyvärr att vi missade en potentiell kamp hon hade kunnat ha med ”Ash” Barty (som lagt av) under årets Australian Open.

Skulle McInnes välja mer med hjärtat blir det 18-åriga amerikanskan Coco Gauff.

– Hon har chansen och imponerande oerhört mot Emma Raducanu. Det finns inget som skulle göra mig gladare än att se Coco vinna, säger han.