Tränarnas skrälltips: Nykomlingen guldfavorit

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-09-13

HV71 är tillbaka i SHL.

Då är nykomlingen tippade att vinna hela SHL – av tränarna.

– Det ser jag bara som positivt, säger HV71-stjärnan Mattias Tedenby.

Kastar man ett öga på HV71:s trupp är det tydligt att den håller hög klass. Återvändande stjärnor som Mattias Tedenby, Eric Martinsson och André Petersson har värvats in. Likaså profilerade offensiva spjutspetsar i Mikkel Bødker och Lucas Elvenes samt veteranmålvakten Joni Ortio.

Värvningarna till trots, kan en SHL-nykomling anses vara guldfavorit?

Ja, enligt SHL:s tränarkår är det så. HV71 har tillsammans med Frölunda fått 21 procent vardera när tränarna skulle välja sina guldfavoriter.

– Vi har många duktiga spelare. Det är även flera som man kanske inte har sett innan men som jag tror att tränarna har koll på. Som (Tyler) Vesel, (Fredrik) Forsberg och det gänget som är otroligt duktiga och som förhoppningsvis kommer ta steget upp till nästa nivå, säger Tedenby.

Lyfter bredden

Trots att spetsen, där Tedenby ingår, i HV71 sticker ut för en SHL-nykomling så menar han att lagets bredd kan bli avgörande.

– För att det ska bli en framgång måste laget göra det bra. Det spelar ingen roll om någon enskild spelare gör det. Tittar man på Edmonton (i NHL) som har Connor McDavid och Leon Draisaitl som gör det jättebra individuellt men om ett lag ska fungera måste alla hålla en hög nivå, säger Tedenby.

Mindre kul var det för IK Oskarshamn som med 33 procent av tränarnas röster tippas få spela negativt kval i vår. Sällskap verkar de få av Malmö eller Linköping som får 17 procent vardera.

Oskarshamn gjorde stor succé i fjol och var nära att stå för en stor skräll mot Rögle i kvartsfinalen. Men grundserievinnaren från Ängelholm var för stark och vann med 4–3 i matcher.

Laget har dock tappat viktiga kuggar som Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl och Brian Cooper och tippas alltså sist av tränarna. Det är något Patrik Karlkvist, lagets poängkung från förra säsongen, inte är förvånad över.

”Snarare en morot”

Men han håller inte med.

– Det är många som tänker att ju mer man betalar för spelare desto bättre är det. Det är som det är. Vi har blivit av med många bra spelare och många som vi har tagit in är osäkra kort som många kanske inte har så bra koll på, säger Karlkvist.

Karlkvist menar att laget alltid är nederlagstippat.

– Det är inget vi bryr oss om, det är snarare en morot att vara nederlagstippade. Det är bara att gå in och köra utan press, säger han.

TT: Var borde man tippa er?

– Vi är ett slutspelslag och visade det förra året, och laget ser inte sämre ut än förra året. På slutspelsplats borde man absolut tippa oss.