Dejan Kulusevski: "Man bli glad och stolt"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-01-04

Bäst 2022, så även 2023.

Dejan Kulusevski, 23, får Guldbollen – svensk herrfotbolls finaste utmärkelse – för andra året i rad.

Enligt Aftonbladets fotbollskrönikor Simon Bank bollades inledningsvis ett flertal kandidater, men när sållningen var klar återstod ett namn som juryn inte hade några problem att enas kring.

Juryns motivering:

”Dejan Kulusevski får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Tottenham. Med övertygelse, intelligens och drivkraft har han fortsatt sin utveckling och förstärkt sin betydelse i en av världens tuffaste ligor.”

”Båda gångerna har det varit en chock. Man går inte runt och tänker varje dag på om man ska få Guldbollen eller inte. Det kommer ett samtal på kvällen. Man blir glad och stolt, det är ett fint pris som visar att du gjort något bra”, säger Kulusevski till fotbollsförbundets hemsida.

Betyder mer för mamma

Han fortsätter:

”Man spelar för att vara så bra man kan, samtidigt är det inte det största för det är alltid att laget ska vinna. Man är elva spelare, plus tränare och alla i truppen. Priset betyder nog mer för familjen, för mamma som inte förstår så mycket om fotboll men som får se sin son vinna Guldbollen två gånger. I framtiden kommer det säkert att betyda mer för mig.”

Dejan Kulusevski köptes loss från Juventus i somras. Den här säsongen har han blommat upp rejält under nye managern Ange Postecoglou.

Australierns förtroende för den vänsterfotade högerbreddaren har varit orubbligt – och Kulusevski har svarat med att leverera på hög nivå. Med sina 19 matcher är han en av de spelare som fått mest speltid.

Fem mål och två målgivande passningar är än så länge bidraget i ett Tottenham som hyllats för sin offensiva fotboll.

Även årets mittfältare

Häromdagen utsågs Kulusevski även till årets mittfältare i svensk fotboll. Hans mångsidighet som spelare gör att han kan sättas på olika positioner i laget.

”Så som jag använts i landslaget det senaste året gjorde jag nog mina bästa matcher som ytter. Det var bra mot Belgien och Estland, och Österrike på hemmaplan från kanten. Det kändes bra. Men det viktigaste är inte positionen, det är kvalitén. Jag tycker att det är kul att byta position. I Tottenhan är jag ibland central mittfältare, ibland högerytter och ibland anfallare. Jag har gjort så sedan jag var liten, det är bara kul att byta positioner.” säger han till förbundets hemsida.

Vid sidan av fotbollen sticker han ut med ett socialt engagemang och en törst efter kunskap och personlig utveckling.

”Fotbollen är alltid viktigast av allt, men jag är också en människa som bryr mig om alla andra. Jag vill inspirera andra, jag blir själv väldigt lätt inspirerad. Jag tycker att det är viktigt när det kommer till hur man är mot lagkamrater, hur man uttalar sig, hur man är mot tränaren och alla som jobbar runt laget. Jag har grundat hela mitt på att hitta balansen mellan att vara en bra fotbollsspelare men framför allt på att vara en bra människa.” säger Kulusevski.