Vägrade att pinka – stängs av i fyra år

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-01-05

Ryssen Vladislav Ivanov får inte spela på en internationell tennisbana på flera år. Arkivbild.

Vladislav Ivanov vägrade lämna ett urinprov vid ett dopningstest i Casablanca hösten 2022.

Det var inte så smart gjort.

Pissdåligt, faktiskt.

Ryssen får inte spela tennis på fyra år. Den domen slog Internationella tennisförbundet fast i dag.

Det hjälpte inte att Ivanov senare erbjöd sig att lämna ett prov. Grejen var att han skulle ha gjort det när han ombads att lätta på trycket efter en match. I stället lämnade han arenan. Ett klart brott mot reglerna.

”En spelare som vägrar att genomföra ett test är sällsynt, men det här skickar ett kraftfullt budskap till alla idrottare om de förödande konsekvenserna om de gör det”, säger Karen Moorhouse, vd för Internationella tennisförbundets testningsorganisation, i ett pressmeddelande.

Nu går inte tennispubliken miste om en spelare som drar massorna till sina matcher. Ivanov har som bäst varit rankad 835:a i världen, en placering han hade vid tillfället för sin vägran att lämna urinprovet.

”Vi uppmanar starkt spelare som väljs ut för testning att tillhandahålla sitt prov så snart som möjligt, lyssna noga på instruktionerna som ges till dem av dopningskontrollanten och följa med till provtagningen. Vi förstår att testprocessen kan vara obekväm, men den är avgörande i kampen för en ren sport”, tillägger Karen Moorhouse.