Dagens namn: Simon, Simone

Hammarby vann hemmapremiären

Publicerad 2021-04-17

Hammarbys Gustav Ludwigson, till höger, jublar med Astrit Selmani, till vänster, efter sitt 2-0-mål.

Ett mål i vardera halvlek fixade segern i den allsvenska hemmapremiären för Hammarby.

18-årige Akinkunmi Amoo gjorde sitt första mål i allsvenskan, och Gustav Ludwigson fastställde sedan slutresultatet till 2–0.

– Starkt att få hålla nollan och göra två, säger Ludwigson till Discovery.

De få supportrarna som tillåtits komma in på Tele2 arena gjorde sina röster hörda i Hammarbys hemmapremiär – och de skulle få jubla även över resultatet.

Det var ett intensivt pressande Hammarby de första minuterna, men några kvalificerade målchanser hade "Bajen" svårt att skapa under första halvlek.

En halvchans för Astrit Selmani här, en annan för Gustav Ludwigson där.

Men efter stort spelövertag föll i stället matchens första riktigt stora möjlighet till Mjällby. 34-åringen David Löfquist fick ett friläge efter en nickskarv men David Ousted i Hammarbymålet räddade med en benparad.

Amoo målskytt

I den 45:e minuten lyckades dock Hammarby spräcka hemmanollan för den allsvenska säsongen 2021.

Darijan Bojanic öppnade upp Mjällbys försvar med en djupledspassning längs vänsterkanten som hittade Mohanad Jeahze vars inspel snett inåt bakåt styrdes in av 18-årige talangen Akinkunmi Amoo.

– Det går för sakta när vi spelar. Vi måste ha mer tålamod, men när vi har bollen måste det flyta på mer. När vi väl går in i boxen måste det vara mer distinkt, sade Imad Khalili till Discovery i pausen.

Men mönstret upprepade sig i andra halvlek: Stort spelövertag för Hammarby – men en fortsatt brist på högkvalitativa målchanser.

Mjällby kunde ha kvitterat på en hörna i den 73:e minuten men nicken räddades på mållinjen av danske Mads Fenger.

"Inte effektiva nog"

Även den här halvleken skulle målet i stället göras av Hammarby. I den 75:e minuten kom Selmani loss på högerkanten och slog ett inspel mot en framstörtande Ludwigson som fastställde slutresultatet till 2–0.

– Det hackar lite, vi bjuder på lite för många målchanser, men starkt att få hålla nollan och göra två, säger målskytten till Discovery efter matchen.

Mjällby skakade fram en handfull farliga målchanser i slutminuterna men Ousted storspelade i målet och lyckades hålla tät.

– Vi släpper in mål i våra perioder där vi är bra, vi tycker vi försvarar oss ganska bra rätt igenom och skapar tillräcklig med målchanser för att göra både ett och två mål, men vi är inte effektiva nog, säger Mjällbys tränare Christian Järdler till Discovery.