Kalla: Hela skidsporten ifrågasätts

Publicerad 2016-10-23

Skidor. De uppmärksammade dopningsaffärerna i Norge kommer att svärta ner skidsporten under lång tid. Det säger Charlotte Kalla.

– Oavsett vem som vinner världscupen i vinter kan jag tänka mig att folk hemma drar alla över en kam när det här får så stora proportioner, säger den svenska skidstjärnan.

Charlotte Kalla är inne i slutfasen av sin privata satsning utanför landslaget under träningssäsongen och befinner sig i Sydtyrolen i de italienska alperna för tolv dagars höghöjdsträning.

Hon är medveten om att den här TT-intervjun inte är sista gången hon kommer att få svara på frågor om dopning i vinter.

– Det som hänt i Norge här är större och mycket mer varaktigt än vi kan föreställa oss, vi kommer att få frågor om det genom hela säsongen. Det är ju en tråkig situation sporten hamnat i. Sporten som helhet ifrågasätts, säger Kalla i mobilen från hotellet i Val Senales, efter ännu ett skidpass på glaciären ovanför på över 3 000 meters höjd.

Förlorad trovärdighet

– Oavsett vilket land en aktiv som ertappas kommer ifrån drar det ned trovärdigheten för hela sporten. Det är fokus just nu, men egentligen vet vi aktiva inget. Vi vill helst bara fokusera på det sportsliga och på vårt jobb.

Kalla tränar på samma glaciär som så många andra elitåkare som vill känna på snö så här års, bland andra det norska landslaget som var på plats för några dagar sedan. Någon närmare kontakt har hon inte haft med Bjørgen & Co.

– Jag har sett dom i kabinen upp till glaciären och det ser ut som de tränar bra. Jag har fokus på mitt, men det alltid kul att ses.

Hur kunde det ske?

En hel skidvärld undrar hur både Therese Johaug och Norges landslagsläkare kunde missa varningssymbolerna på läppsalvan som ska ha orsakat hennes positiva dopningsprov. Kalla känner själv ingen oro för att få i sig otillåtna preparat av misstag.

– Hittills har jag känt mig väldigt trygg och har ingen anledning att tro att det blir annorlunda. Jag kan tala för det jag gör i dag och den erfarenhet jag har från tiden i landslaget. Det är väldigt noga vistelserapportering för att vi ska kunna bli testade oannonserat. Vi har haft utbildningar, senaste gången var i Skövde i maj 2014 då RF (Riksidrottsförbundet) informerade om rutiner och kontroller och så. Ifjol fick vi en läkemedelslista, och jag har alltid dialog med Pliggen (landslagsläkaren Per Andersson) om jag har behov av mediciner. Oavsett det dubbelcheckar jag alltid om jag tar mediciner, jag är väldigt noggrann.

Innan Johaugbomben briserade så rönte turerna kring Martin Johnsrud Sundby stor uppmärksamhet i slutet av sommaren. Dels för den två månaders långa avstängningen i samband med otillåten astmamedicinering och dels för att det kom fram att även friska norska elitåkare använt astmamedicin.

Vill ha klarhet

Charlotte Kalla vill inte kommentera fallen kring Johaug och Johnsrud Sundby, men säger:

– Jag välkomnar astmautredningen som görs, så att det blir klarhet kring det. Nu är det så mycket spekulationer. Bägge specifika fallen har jag för lite kunskap för att uttala mig om. Nu vet vi inte vad som har hänt. Beskedet om Johaug kom som en fullständig överraskning, jag hade svårt tro att det var sant.

– Jag försöker lägga fokus på mitt. Det blir en utmaning, även om det säkert är mycket frågor om doping som kommer att ställas så känner jag mig peppad och motiverad.

TT

Följ ämnen i artikeln