Bjørgen stöttar Kalla

TT-SPORT

Skidor. Marit Bjørgen var mer än fyra minuter snabbare än Charlotte Kalla på en klassisk mil i världscuppremiären i Ruka.

Den frånåkta Kalla hade drabbats av hjärtflimmer - och hennes norska stjärnkollega vet vad det innebär. Bjørgen har haft samma problem.

Charlotte Kalla gick inte att känna igen i världscuppremiären förra helgen. Hon förstod inte själv vad som hade hänt. Efter noggranna undersökningar fick hon diagnosen - förmaksflimmer i hjärtat.

– Jag pratade med Kalla efter loppet i Kuusamo (Ruka) och kände att det kunde ha varit något sånt, säger Marit Bjørgen.

Norskan minns själv hur det var när hon drabbades av samma åkomma.

– Det kändes bra att få det utrett ordentligt, det var viktigt för mig och jag tror att det kan vara det för Charlotte med - att hon kan känna sig lugn i att det inte är något fel, säger Bjørgen.

Sundby: Jag var livrädd

Kalla avstår minitouren i Lillehammer, som inleds med sprint på fredagen, och det är oklart när hon är tillbaka i tävlingsspåren. Bjørgen fick känning av oregelbunden hjärtrytm vid ett tillfälle under träning som gjorde att hon missade Tour de Ski 2012.

Svenska landslagets läkare Per "Pliggen" Andersson har tidigare sagt till TT att elitaktiva i uthållighetssporter oftare drabbas av rytmförändringar än andra för att de med tiden får hjärtförstoring. Norges storstjärna på herrsidan, Martin Johnsrud Sundby, är ytterligare en åkare som drabbats.

– Jag var ju livrädd. Men det försvann lika fort, och jag insåg ganska snabbt att det gick bra att tävla och träna som vanligt igen. Jag tänkte faktiskt när jag såg henne att det var det, säger Sundby.

Kalla stöttas även av landslagskompisarna.

– Det är väldigt tråkigt, och tråkigt för Charlotte. Jag hoppas att hon nu får tid att återhämta sig och komma tillbaka. Vi bryr oss om varandra i laget, det är ju inte bara prestation utan hälsan också, säger Ida Ingemarsdotter.

Tillbaka i träning

Charlotte Kalla är tillbaka i träning, men förbundskapten Rikard Grip säger att man får ta dag för dag.

– Nu gäller det att hon måste få några dagars träning i lugn och ro. Utifrån det får vi fatta beslut sen om vad som blir nästa steg, säger Grip.

TT: Med distans till det som hänt, tycker du att hon borde ha brutit loppet?

– Visst är det lätt att vara efterklok. Men vi minns ju också den härliga vinnarskalle som Charlotte hade i Sotji och Falun, och vi vill att alla ska kämpa och inte ge upp bara för att det går tungt. Så jag kan absolut inte säga att Charlotte Kalla gjorde fel där och då - men med facit i hand är det lättare att tänka ur ett annat perspektiv givetvis. Det viktigaste är att det inte påverkat henne framåt, säger Grip.

Lillehammer, TT:s utsända