Skoglunds plan en familjär affär

TT-SPORT

Boxning. Planen lade de för snart 15 år sedan. Nu följs de åt än tätare på vägen mot den hägrande VM-titeln.

Med pappa Johan som tränare och sekond hoppas proffsboxaren Erik Skoglund att mötet med Timy Shala hemma i Nyköping ska bli det sista steget mot de riktigt stora matcherna.

Erik Skoglund står vid 25 års ålder med 25-0 som facit i lätt tungvikt.

Albanen Timy Shala kan bli en tuff 26:e motståndare i galan i Rosvalla Arena på fredag. Men med pappa Johan som nygammal sekond vid ringhörnan ska Skoglund boxas bättre än någonsin förr. Och med brodern Marcus som tränarhjälp och flickvännen Angelica som dietist blir det familjestämpel på den skoglundska satsningen mot boxningens översta höjder.

– Det jag hoppas och tror när jag jobbar med farsan och brorsan fullt ut är att jag kan få ut det fina när det verkligen gäller som jag får ut på träningen. Att de har en lugnande effekt på mig. Jag tror att det kan vara den sista pusselbiten för att få det att lossna, säger Erik Skoglund.

Tidig pusselbit

Den första pusselbiten lades när han som 12-åring kom till pappa och bad om hjälp med en plan för att kunna bli bäst i världen i boxning.

– Visst sa jag till honom. Men du måste utföra planen. Så satte vi oss ner och gjorde planen. Den var väl på 20 sidor och den växer, vi gör utvärderingar varje år, säger pappa Johan.

– Brodern Marcus är ett år äldre och han var bra och tuff. Erik hade inte talang på något sätt, jag tänkte att så fort någon slår på honom kommer han sluta. Men den stora talang Erik hade var träningsvilja, och han släppte aldrig fokus. Han lade sig på planen och jobbade bara på.

Erik Skoglunds långsiktiga mål i 20-årsplanen är att bli världsmästare i professionell boxning.

– Och att försvara titeln i ett antal matcher. Så han kan pensionera sig när han blir 35 år gammal.

Bra sekondering

Johan Skoglund är inte ovan att sekondera. Framför allt inte sonen Erik. Omkring 150 matcher blev det vid ringhörnan under sonens amatörtid innan han gick över till proffslivet som 18-åring.

– Historiskt sett har jag varit bra på att sekondera Erik. De gånger han överpresterat som amatör var det alltid bara med mig i ringhörnan. Han har gjort ett antal floppar när han har haft andra duktiga sekonder. Vi har en bra kemi, en bra relation, han är trygg med mig. Det är det jag ska bidra med nu också.

Matchen på fredag gäller den vakanta internationella WBA-titeln, på nivån under de stora VM-titlarna.

– Tanken är att det här blir min sista match på den här nivån. Sedan blir det en riktig stormatch, säger Skoglund planenligt.

TT