Nya förhållanden för arbetare i Qatar

TT-SPORT

Fotboll. Qatar meddelar att landets kontroversiella system för gästarbetare, "kafala", nu har avslutats.

Amnesty International riktar kritik även mot de nya reglerna, som ses som otillräckliga för dem som arbetar i landet inför fotbolls-vm 2022.

Kafala-reglerna avskaffas från den 13 december, och ersätts med ett kontraktsbaserat system för att hantera landets 2,1 miljoner gästarbetare, meddelar arbetsmarknadsminister Issa bin Saad al-Jafali al-Nuaimi.

Enligt kafala-reglerna har alla utländska arbetare i Qatar varit tvungna att ha en person eller ett företag som lokal sponsor, och behövt deras tillåtelse för att byta jobb eller lämna landet. Systemet har jämförts med modernt slaveri och många arbetare har varit utan skyddsnät och utsatts för övergrepp, uppger kritiker.

Rörelsefrihet

De nya reglerna ska garantera rörelsefrihet då de ger arbetare rätten att byta jobb eller lämna landet.

– Den nya lagen är det senaste steget mot att förbättra och skydda rättigheterna för varje gästarbetare i Qatar, säger Nuaimi.

Kritiken kommer sannolikt inte att tystna av reformen. Människorättsorganisationen Amnesty, som tidigare i år har anklagat Qatar för tvångsarbete, säger att den nya reformen inte kommer att lösa problemen.

– Den här nya lagen kanske har tagit bort ordet sponsor, men det gamla grundsystemet är intakt, säger Amnestys James Lynch, som säger att arbetarna fortfarande kommer att vara beroende av förbarmande från utnyttjande chefer.

"Inte löst"

Organisationen uppmanar FIFA, dess sponsorer och andra länders regeringar som vill göra affärer med Qatar, att inte använda reformen för att kunna hävda att problematiken för gästarbetarna är löst.

"Om reformen stannar här kommer arbetare i hela landet, som bygger och arbetar på arenor, hotell och med transport som varje spelare och sportanhängare i Qatar kommer att använda, att riskera att utsättas för brott mot mänskliga rättigheter", skriver Amnesty International i en rapport.

TT-AFP