Stjärnlöst VM-lag simmar för framtiden

TT-SPORT

Simning. Sarah Sjöström har valt träning i stället och Jennie Johansson och Michelle Coleman är avstängda.

Med åtta debutanter i truppen kommer Sverige med ett oprövat lag till kortbane-VM i Kanada.

– Jag tänker inte medaljer, jag ser det som en chans för de nya att visa framfötterna, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Kortbane-VM i kanadensiska Windsor, på gränsen till USA där bara Detroitfloden skiljer de två länderna och städerna åt, startar på tisdagen och det blir första gången sedan OS som simlandslaget tävlar.

Det har varit en höst av vila för stjärnorna - men också av turbulens.

Johansson och Coleman stängdes av från landslaget sedan de brutit mot simförbundet regler och stoppades från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

"Klart det påverkar"

Jennie Johansson, som ändå inte skulle simma i VM, och Michelle Coleman är avstängda året ut.

– Det är ju två av våra stjärnor som inte är med, så det är klart att det påverkar resultatmässigt.

– Men om det påverkar truppen vet jag inte. Det är ett ungt gäng och ganska många killar så det är ett helt annorlunda läge än tidigare eftersom det är nästan dubbelt så många killar, säger Sandmark.

Truppen, där elva av 17 är herrar, innehåller åtta VM-debutanter, däribland de två första landslagssimmarna som är födda på 2000-talet - fjärilssimmaren Sara Junevik, Falun, och ryggsimmaren Hanna Rosvall, Ängelholm.

– Det är jättekul att vi har två 16-åriga tjejer med, det blir se och lära som gäller för dem.

Ingen OS-känsla

Sarah Sjöström, som haft en lång vila i höst, simmade hem ett guld och tre medaljer i Rio, men det är inte mycket OS-känsla i Windsor. Erik Persson, Simon Sjödin, Sophie Hansson och Ida Lindborg är enda OS-simmarna i truppen.

– Det är väl egentligen bara Simon och Erik som jag ser när det gäller finalplatser och förhoppningsvis ett eller två av killagen, säger Sandmark.

På kortbane-VM för två år sedan tog Sverige tre guld och ett silver - alla genom Sarah Sjöström.

TT