TT-Sport

Hårda ord utväxlades i München

TT-SPORT

München/Kiev. USA och EU utväxlade skarpa ord med Ryssland om Ukraina under säkerhetskonferensen i München på lördagen.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att vad som händer i Ukraina är avgörande för Europas framtid. Hans ryske kollega Sergej Lavrov talade om överlagd och tvetydig inblandning från väst.

– Ingenstans är kampen för en demokratisk framtid i Europa viktigare än i Ukraina, sade Kerry och tillade att USA och EU står bakom folket i Ukraina i den kampen.

Lavrov beskyllde väst för dubbelmoral genom att uppmuntra till våld i Kiev.

– Varför uppmuntrar många framstående EU-politiker i själva verket sådana handlingar fastän de hemmavid är snabba att strängt bestraffa varje brott mot lagen, sade han.

Befarar upptrappning

Den ryske utrikesministern undrade varför det inte hörs några fördömanden av "dem som intar och ockuperar regeringsbyggnader, attackerar polisen, misshandlar poliser, använder rasistiska, antisemitiska och nazistiska slagord".

Ukrainas säkerhetstjänst har inlett en brottsutredning om ett kuppförsök i landet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Information i beslagtagna datorer, som beslagtogs i Julia Tymosjenkos parti Fosterlandets lokaler i december, sägs avslöja att massdemonstrationerna var planerade i förväg.

Den protestledaren Vitalij Klytjko varnade för en upptrappning och ett hotande inbördeskrig i Ukraina.

– Upptrappningen får inte tillåtas fortsätta i Ukraina... vi måste undvika att ett inbördeskrig bryter ut, sade Klytjko.

Egen hejarklack

Han kallade dagens makthavare i Ukraina för "diktatorer" och förordade sanktioner mot president Viktor Janukovytjs regering som "det enda språk de förstår".

Klytjko hade en egen hejarklack utanför konferensbyggnaden som skrek "Klytjko, Klytjko" och viftade med blågula ukrainska flaggor. Han är populär i Tyskland, som är hans andra hemland och där han är känd inte bara för sin framgångsrika boxningskarriär utan också för medverkan i tv-reklam.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport