Bolt slog Gatlin i sanslös rysare

Publicerad:
Uppdaterad:

Friidrott. Det hade snackats om att Usain Bolt behövde vinna guld för friidrottens skull.

Bolt vann, friidrotten också.

För VM-duellen mot Justin Gatlin hade det mesta.

Usain Bolt hade sprungit ärevarv, showat med publik och fotografer, fått lyssna på reggaemusik i Fågelboet och gjort otaliga segerintervjuer. Till slut satt han sida vid sida med silvermedaljören Justin Gatlin och konstaterade:

– Det här var definitivt mitt tuffaste lopp. Jag har gått igenom mycket den här säsongen och Justin har sprungit fantastiskt. Jag visste att om jag skulle komma hit och vinna så var jag tvungen att springa bra. Jag är bara stolt över mig själv.

Någon timme tidigare hade stjärnduon bjudit på en sanslöst gastkramande fajt om VM-guldet på 100 meter.

Bolt gick i mål på 9,79, Gatlin en hundradel senare - och jamaicanen hade än en gång visat vem som är världens sprintkung. Om han samtidigt hade räddat friidrotten överlät han till andra att avgöra.

– Jag kom hit för att addera till min egen legendstatus och för att vinna, sade han.

Bättre start

Efter en snubblande semifinal - Bolt höll sånär på att ramla på väg upp ur blocken - fick han en bättre start i finalen. Snart var Bolt nästan jämsides med Gatlin, och sedan sprang de hela loppet i princip sida vid sida. Gatlin småsnubblade lite på slutet och när det stod klart att Bolt fläkt sig över mållinjen strax före amerikanen visste jublet knappt några gränser.

En lycklig Bolt knöt nävarna och firade guldet som kommer efter en skadestrulig säsong - han kom till Peking med bara två tävlingslopp på 100 meter i kroppen. Gatlin - tvåfaldigt dopningsavstängd och rikligt bespottad inför VM:s riktiga tungviktsmöte - verkade samtidigt gå och fundera på vad sjutton som hade hänt. 33-åringen hade ju inte förlorat ett lopp sedan VM-finalen för två år sedan.

Men Bolt vann då och Bolt vann nu, och det är ingen tvekan om att den 29-årige världsrekordinnehavaren har ett mentalt övertag på Gatlin. Nu är ställningen 7-1 i inbördes möten.

– Sista fem meterna var lite avgörande. Jag lutade mig för mycket framåt och tappade lite balans, sade Gatlin.

Gatlin ilsknade till

Han ilsknade till rejält när hans dopningshistorik på nytt kom upp på presskonferensen. Men var annars stor mot Bolt i nederlagets stund:

– Vinna eller förlora. Det här var ett fantastiskt lopp och jag förlorade mot en stor löpare.

Bolt och Gatlin har inte sett det sista av varandra i detta VM. Finalen på 200 meter avgörs på torsdag.

– 200 är min favoritgren, det är någonting som jag vill vinna ännu hellre än 100, sade Bolt.

– Sista gången jag sprang (200) mot Usain är 2005 eller någonting. Det ska bli spännande att möta honom, sade Gatlin som har världsårsbästat även på den distansen.

I skymundan av guldstriden på 100 meter delades bronset mellan amerikanen Trayvon Bromell och kanadensaren Andre De Grasse, på tiden 9,92.

Peking, TT:s utsände

Publicerad: