Lindelöw ende svensk i EM-finalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Ridsport. Glädje och besvikelse.

Det är ju så det ofta är i idrottens värld.

Men det var si och så med den sportsliga fördelningspolitiken när det kom till de svenska ryttarna i Aachen.

Bara Douglas Lindelöw var glad.

Det är bara han kvar nu i ryttar-EM. Och Casello, förstås. Valacken som gjort ett styvt jobb hela säsongen, svek inte när det kom till årets enda mästerskap.

Han petade visserligen ned ett hinder, men det tog Lindelöw på sig.

Och som 23:a tog de sig in bland de 25 främsta som hoppar finalen.

Nervös väntan

Medan Casello sadlades av, togs om hand och skämdes bort av hästskötaren och förmodligen var lyckligt omedveten om att han kanske måste jobba på söndag, gick Lindelöw och väntade, vankade och hoppades. Halvannan timma senare klev han ledigt omkring med ett leende på läpparna.

Mål två för året kunde bockas av.

– Det första var att nå världscupfinalen, det andra att nå EM-finalen.

– Det viktigaste är kanske att samla den erfarenhet man behöver, men mycket kan hända, det är två rundor på söndag. Det gäller bara att hålla i så kanske man kan klättra några placeringar, säger Lindelöw.

Tungt för von Eckermann

Hans belåtenhet var en rejäl kontrast mot den dämpade stämning som rådde hos resten i det svenska gänget. Henrik von Eckermann rev bort sig med tolv fel. Han som hade ett jätteläge att nå finalen med Cantinero.

Det var en motgång som sved.

– Jädrigt bittert, men det är så i den här sporten. Jag hade inte den där sista kontrollen så att jag kunde hjälpa hästen. Då är det svårt.

– Hästen har en otrolig kvalité men jag måste få till det. Det var helt enkelt för dåligt. Jag måste göra det bättre, säger von Eckermann.

Malin Baryard-Johnsson och Tornesch hade en mardrömsrunda med fyra rivningar och ett tidsfel i det sannolikt sista mästerskapet som ekipage.

Någon förklaring till genomklappningen hade hon inte.

Helena Persson på Bonzai? Inte mycket bättre där med nio fel.

Laget nia

Att laget klättrade från tionde till nionde plats var mest av akademiskt intresse. Ett misslyckande gränsande till fiasko var det hur som helst.

Det försökte heller inte förbundskaptenen Sylve Söderstrand snacka bort.

– Insatsen var inte riktigt som vi hade tänkt oss.

Nederländerna slog hemmanationen Tyskland i kampen om guldet medan Schweiz passade på att kvala in till OS genom att ta bronset.

Aachen, TT:s utsände

Publicerad: