TT-Sport

Schelin debuterar i tv-spel

TT-SPORT

Fotboll. Herrspelarna har haft chansen i över 20 år. Men nu kan även Lotta Schelin och hennes landslagskamrater spela tv-spel med sig själva.

– Det är ett gott steg framåt, säger Schelin till TT.

"Men, hur ser jag ut egentligen? Så där aggressiv ser jag väl inte ut?".

Stämningen är uppsluppen dagen efter 3-0-segern mot Moldavien. Med några dagar kvar till lanseringen av nya upplagan av tv-spelsgiganten "Fifa" får Lotta Schelin och landslagskompisarna provspela - för första gången med sig själva och elva andra fotbollslandslag på damsidan.

– Det är klart att det är en utveckling som är positiv. Det går steg för steg, nu är vi åtminstone inne i det med toppnationerna på landslagsnivå, säger Schelin.

– Det var väldigt speciellt. Roligt, men annorlunda. Man lever sig verkligen in i det.

Förlust i debuten

Lyonanfallaren är en av världens bästa spelare även i Fifa, även om hon bekymrat konstaterar att hennes värde när det gäller "brytningar" är beklämmande lågt. Men debuten med en handkontroll i handen kunde ha gått bättre. Caroline Seger, som spelar med USA, manövrerar Abby Wambach till ett bra läge och vinner, mycket nöjd, matchen.

– Det finns verkligen utvecklingspotential, kan man lugnt säga, konstaterar Schelin med ett snett leende.

Att få med damspelare i "Fifa" har varit efterlängtat bland många tv-spelsentusiaster, även om nyheten inte oväntat fick en hel del negativa kommentarer i diverse kommentarsfält på internet.

"Enorm möjlighet"

Även fotbollsspelarna själva har längtat. Bland annat startade spanska mittfältsstjärnan Véronica Boquete, då Tyresöspelare, en namninsamling för några år sedan.

– Tänk så många ställen man har fått kämpa för att ens få spela fotboll som tjej, säger landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, en av dem som stöttade Boquetes initiativ.

– Man ser ju vilken marknadskanal de här spelen är för fotboll. Men fram tills nu har det bara varit för män. Nu får äntligen kvinnor vara med. Det är ju en enorm möjlighet.

Lindahl, som höll nollan mot Moldavien, gjorde det igen när Sverige mötte USA i spelvärlden. Att hon själv spelade med USA, och förlorade matchen, gjorde mindre.

– Det spelar ingen roll. Det stora är att vi är med. Äntligen kan flickor och pojkar som spelar ha tjejer som förebilder tack vare det här spelet, säger hon.

– Så det betyder jättemycket. Jag är jättestolt och glad över att det här händer.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport