Prisade spelare kommer till galan

Publicerad 2015-10-23

Fotboll. Upp på scenen och hämta pris - sedan direkt tillbaka till playoff-samlingen.

Herrlandslagets stjärnor specialbehandlas för att kunna vara med på Fotbollsgalan den 9 november.

– Det är viktigt att allt fokus är på Danmarksmatcherna, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fotbollsfesten i Globen sammanfaller med landslagets samling inför den första playoff-matchen till EM mot Danmark den 14 november. För att de sportliga förberedelserna ska påverkas så lite som möjligt så specialbehandlas Zlatan Ibrahimovic och kompani.

De kommer inte att gå på röda mattan eller sitta med under middagen. Däremot kommer de att ta emot sina priser.

– Om en viss person vinner sin tionde Guldboll så kommer han att vara där och hämta priset och vara med och hylla U21-landslaget. Men sedan åker han direkt tillbaka till hotellet och fortsätter laddningen, säger Håkan Sjöstrand till TT.

– Om spelarna är med på hela galan tar det nästan en hel dag från samlingen. Vi måste ta hänsyn till det sportsliga eftersom vi står inför två av de viktigaste matcherna på mycket länge.

Tio spelare från den senaste EM-kvaltruppen är nominerade till priser. Landslagsledningen känner till vinnarna på förhand och spelare som blir utan priser avstår galan.

TT: Vem har bestämt det upplägget?

– Ytterst är det jag. Sedan har jag diskuterat med Erik (Hamrén) och de andra i landslagsledningen, säger Håkan Sjöstrand.

Tidigare under fredagen kom beskedet att landslaget förlägger samlingen till Stockholm.

En vecka före Danmarksmatchen är det Monster Jam med stora truckar på Friends Arena. Direkt efter att fordonen lämnat arenan rullas en ny gräsmatta ut. Farhågorna kring gräskvaliteten gjorde att landslagsledningen funderade på att ladda på annan ort. Men efter garantier från Friends Arena om att gräset ska hålla tillräckligt hög kvalitet valde förbundskapten Erik Hamrén huvudstaden som bas.

"Det känns bra, tycker jag. Det betyder att vi inte behöver ändra särskilt mycket i våra rutiner och jag vet att spelarna och gruppen trivs bra med att vara samlade i Stockholm", säger Hamrén till förbundets hemsida.

Returmötet med Danmark spelas i Köpenhamn den 17 november. Vinnaren är klar för EM i Frankrike nästa år.

TT