Löfven om Carlqvists död: Väldigt sorgligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Motorcross. "En stor förebild."

Statsminister Stefan Löfven hyllar motorsportlegendaren Håkan "Carla" Carlqvist som gått bort, 63 år gammal.

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt, säger Löfven till TT.

Håkan "Carla" Carlqvist, som sedan många år bodde i Frankrike, avled natten mot fredagen, skriver Aftonbladet. Den folkkäre motocrossföraren blev världsmästare två gånger, 1979 och 1983.

1983 fick han Svenska Dagbladets bragdmedalj med motiveringen: "För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram till VM-titeln i motocross 500 cc."

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Han var en jättestor förebild för motorintresserade ungdomar. Jag har också sett Håkan "Carla" Carlqvist köra motocross flera gånger och det var helt magiskt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

TT: Hur minns du honom?

– En fighter. Han sade själv att han var lappad och lagad många gånger. En stor förebild, säger Löfven.

"Stor förlust"

Håkan Leeman, ordförande för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), säger till TT att "en stor idrottspersonlighet har gått ur tiden alldeles för tidigt".

– 63 år är ju ingen ålder. Det är en stor förlust för svensk motorcykelsport givetvis, med de meriterna han har. Och mest tror jag för den fantastiska inställning han alltid hade. Om det så var träning eller tävling hade han en vinnarskalle utöver det vanliga. Det var väl det som kanske tog honom till de framgångarna han hade. Sedan är det ju tråkigt med de skador han hade och som gjorde att hans livs på slutet antagligen var ganska jobbigt.

Skador som tvingade honom att flytta till Marseille på 90-talet.

– Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, sade Carlqvist till TT i samband med sin 50-årsdag 2004.

Sista åren drog han sig undan och bröt kontakten med sina gamla vänner, skriver Aftonbladet.

– Det sista han sade till mig när vi pratade senast för många år sedan var att han hade fruktansvärda smärtor. Och jag tror att det var orsaken till att han ville vara ifred, säger Jonas Hagren, som driver motormagasinet Race och som haft nära kontakt med Carlqvist, till Aftonbladet.

– Jag har försökt att ringa honom genom åren, men han har inte velat prata. Och det måste man ju respektera. Han har inte heller visat sig under någon tävling eller så.

Klassiska "ölstoppet"

Ett av de mer klassiska ögonblicken med Carlqvist är när han vann sin sista GP-tävling 1988 i Belgien. Han ledde racet med 50 sekunder och stannade för att dricka lite öl, innan han körde i mål.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN