Falla tog tung revansch på Nilsson

TT-SPORT

Skidor. Det svänger snabbt i skidspåren. I världscuppremiären såg Stina Nilsson oslagbar ut. I Lillehammer var hon chanslös mot Norges Maiken Caspersen Falla.

– Jag kan inte komma ihåg senast jag slog Stina i en final, säger norskan efter sprintsegern.

Det blev en gruvlig revansch för Maiken Caspersen Falla efter förra helgens miss i sprintkvalet i Ruka.

På hemmaplan i Lillehammer syntes det redan i kvalet att både skidor och form var på en helt annan nivå än i världscuppremiären. I finalen kunde sedan ingen, inte ens förra veckans överlägsna vinnare Stina Nilsson, utmana den av publiken ivrigt påhejade norskan.

Nilsson bara femma

I den sista uppförsbacken gjorde hon ett ryck som knäckte Nilsson såpass att svenskan för ovanlighetens skull inte ens nådde pallen.

– Jag var inte helt återhämtad när finalen kom. Då är det tufft att hänga med. Jag försökte bara åka i min fart så länge det gick, men jag hade inte så mycket att sätta emot när Maiken och Krista (Pärmäkoski, loppets tvåa) drog iväg. Då blev jag väldigt trött och då satte jag inte tekniken och fick inte fast skidorna, säger Stina Nilsson efter femteplatsen.

Den förväntade missnöjdheten gick inte att spåra i Nilssons ansikte trots att hon var hela sex sekunder bakom Falla i mål. I stället konstaterade hon att det var "bra att få fyra tuffa heat".

– Det är alltid bra att träna kroppen på situationer som den inte är bekväm med. Jag är ju helst i en final när jag är väldigt pigg och då är det bra att också vara i en final när jag inte är det.

Maiken Caspersen Falla var förvånad över att Nilsson inte bjöd upp till en tuffare duell. Norskan vann förvisso den totala sprintcupen förra säsongen, men fick ändå stryk av Nilsson i de flesta finalerna. Den senaste inbördes segern, i tävlingar där båda nått final, kom i februari 2016.

– Det är ju skitlängesen. Det är ju ett och ett halvt år sedan. Det är klart att man blir överraskad, men jag gissar att hon har en plan som hon följer, säger Falla.

– Jag hoppas ju att det fortsätter på det här sättet. Men det skulle ju vara allra roligast om jag alltid slog henne med så här mycket.

Klæbo dominerar vidare

Calle Halfvarsson blev på nytt bäste svensk på herrsidan men kunde inte riktigt upprepa tredjeplatsen från Ruka. Halfvarsson blev fyra i finalen efter att ha vunnit sin semifinal i imponerande still.

– Det kändes bra ända fram till finalen, där är jag lite för trött. Även om jag hade en placering bättre förra helgen så kändes det som att fler åkare var på hugget den här gången, säger han.

Vann gjorde, som vanligt den här säsongen, norrmannen Johannes Høsflot Klæbo. Med en urstark finish var han precis som förra helgen omutbar och han vann före ryssarna Sergej Ustiugov och Alexander Bolsjunov.

– Det är imponerande återigen, han visar att han fortsatt är världens bästa skidåkare. Ingen kan slå honom än, säger Halfvarsson.

Lillehammer, TT:s utsände