Konkurrensverket utreder bilsport

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Svenska bilsportförbundet (SBF) anmäldes av en privat arrangör av bilsporttävlingar för att ha brutit mot konkurrenslagen. Om anmälaren får rätt anser Riksidrottsförbundet (RF) att det skulle kunna rasera såväl tävlingsverksamheten som det ideella engagemanget.

– Idrottsrörelsen har inte monopol på idrott, men den är byggd på en struktur med en ideell grund som gör att den inte kan jämföras med kommersiella aktörer. Idrottsrörelsen kan inte ha en skyldighet att utbilda funktionärer som sedan använder utbildningen och licensen för privata vinstsyften till alternativa verksamheter, säger RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber till RF:s hemsida.

Bakgrunden är att en privat kommersiell aktör startade en konkurrerande tävlingsverksamhet för bilsport i Sverige. Enligt idrottens regler får inte en medlem utan godkännande från föreningen eller förbundet delta eller vara funktionär i tävlingar som inte är sanktionerade genom föreningens eller förbundets verksamhet. Den privata arrangören satte sig emot reglerna och anmälde SBF till Konkurrensverket, som väntas ta beslut under våren.

– Om Konkurrensverket fäller SBF riskerar vi att få en situation liknande den inom den professionella boxningen där flera konkurrerande internationella förbund utser världsmästare, säger Mattsson Weijber.

Anmälaren till Konkurrensverket var Fredrik Skoghag som startade Svenska motorsportalliansen för några år sedan för att bli ett alternativ till SBF.

– RF säger att vi hotar hela idrotten i stort, det är precis vad vi inte gör. Vi försöker att se till att det finns möjlighet för fler att vara med, säger Fredrik Skoghag.

TT

Publicerad: