Ljunggren överlägsen i Novemberkåsan

Publicerad:
Uppdaterad:

Falun. Joakim Ljunggren, 24, från Karlskoga dominerade Novemberkåsan från start till mål. Han vann helt överlägset med en dryg halvtimmes marginal.

– Det var riktigt tufft, bland det tuffaste jag varit med om, sade Ljunggren som kommande helg byter svensk lera mot amerikansk show.

De yttre förutsättningarna var svåra när startfältet i Novemberkåsan gav sig ut i skogarna runt Falun. Snöblandat regn, dimma och ingen tjäle alls i marken. Manfallet blev stort, det var bara 25 åkare av 150 som lyckades ta sig runt hela banan.

Av de som kom runt var Ljunggren helt ohotad, trots att han inte körde på max. Han vann första sträckan och släppte sedan aldrig greppet. Faktum är att Ljunggren vann alla 14 specialsträckor som kördes på vägen mot sin andra seger i Novemberkåsan, den första tog han 2007.

– Jag ville inte att det skulle bli en upprepning av förra året. Då körde jag helt in i väggen på nattpasset efter att ha startat för tufft. Trots att jag själv tyckte att jag började ganska lugnt ryckte jag ifrån tidigt och sedan fortsatte jag i samma tempo. Det gick bra, även om det var tufft, sade Ljunggren.

På frågan om vad som varit allra värst under årets Novemberkåsa svarade han snabbt:

– Allt. Långa sträckor, mycket grenar och stenar. Det var dålig sikt och mycket vatten. Novemberkåsan är årets tuffaste tävling och årets upplaga var den tuffaste jag kört, sade Ljunggren.

– Om man jämför Novemberkåsan med Gotland Grand National är det en ren motionstävling; tre timmar på en bred bana. Six Days är tufft på sitt sätt i och med att det är en så pass lång tävling. Nej, jag håller Novemberkåsan som tuffast, sammanfattade Ljunggren.

Tvåa i tävlingen slutade Martin Larsson, Bollnäs, och trea Anton Nordh, Skövde.

För Ljunggren, som haft en lyckad säsong med bland annat en tredjeplats i VM, väntar nu en resa till Las Vegas och en tävling i den ganska nya sporten indoor enduro.

– Det ska bli riktigt roligt. Tävlingen är en blandning mellan enduro, motocross och trial och det ser jag verkligen fram emot. Det är inte bara en rolig tävling. Där finns det också lite rejäla prispengar att tävla om, avslutade Ljunggren.

TT

Publicerad: