TT-Sport

Ny regel stoppar dopningsfuskare

TT-SPORT

Stockholm. Nu ska dopningsfuskarna definitivt stoppas. Med en ny radikal regeländring ska Internationella skidförbundet (Fis) hindra alla som försöker bloddopa sig från att tävla.

Tidigare har Fis stoppat skidåkare med förhöjda blodvärden som överstigit den godkända nivån, 17,0 för män och 16,0 för kvinnor, under fem dagar av hälsoskäl.

Med den nya regeln stoppas aktiva som har påvisat onaturliga höjda hemoglobinvärden, även om de inte går över gränsvärdena. Och tävlingsförbudet förlängs till 14 dagar.

Med detta är tanken att det ska bli omöjligt för bloddopade längdåkare att delta i VM i Liberec.

Rasmus Damsgaard, chef för Fis antidopningsverksamhet, gick före säsongen ut och sade att det finns runt fem åkare i världscupen som dopar sig utan att åka fast. De har förhöjda värden, men under gränsvärdena, och onaturliga medel har inte kunnat spåras i deras dopningsprover. Med det nya regelverket skulle de kunna stoppas i VM.

– Det finns fortfarande några åkare som har onaturligt höjda värden. Vi vet vilka de är och de kommer från flera länder, säger Damsgaard till TT.

Inför skid-VM har Fis gjort tester utom tävlan, 78 epo-urintester och 430 blodtester, på VM-åkare.

Och alla VM-deltagare i längdskidor och nordisk kombination, omkring 450 aktiva, ska blodtestas dagarna före VM, som börjar på torsdag.

Därmed borde eventuella fuskare fastna i kontrollnätet.

– Det är fortfarande av medicinska skäl som vi stoppar åkare med förhöjda blodvärden i 14 dagar, säger Rasmus Damsgaard, till TT.

– Vår förhoppning är att vi ska komma dithän att man med olika metoder ska kunna säkerställa att det rör sig om dopning och få aktiva avstängda i två år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport