TT-Sport

En glad miljardär efter Super Bowl

TT-SPORT

Phoenix. Oavsett vem som kammar hem Super Bowl i natt blir resultatet en glad miljardär: Seattle Seahawks ägare Paul Allen eller New England Patriots Robert Kraft.

Vilket av lagen som får lyfta Vince Lombardi-bucklan avgörs sent på söndagskvällen amerikansk tid. Då vet vi också vilka som får återvända hem till en förkrossad stad och vilka som kan vänta sig ett mottagande med konfetti och hyllningar, värdiga kungligheter.

Sociala medier lär som vanligt koka över av glädjeyttringar, liksom illa återhållen besvikelse och frustration. Helt säkert kommer känslor att bubbla sedan mer än 100 miljoner supportrar avnjutit - eller genomlidit - årets absoluta högtidsstund i den amerikanska fotbollsligan framför tv-apparater jorden runt.

Kritisk granskning

För ägarna är det inte bara nöjsamt att befinna sig i strålkastarljuset. Såväl Allen som Kraft kan vänta sig antingen ovationer eller beskyllningar för deras lags prestationer i Phoenix, där Super Bowl avgörs. Liknande kritiska granskningar gäller förstås även övriga ägare till lagen i National Football League (NFL).

Dan Snyder, huvudägare till Washington Redskins (rödskinn), har i 14 års tid försvarat sig från aktivister och journalister som krävt att han ska ändra lagets namn och logotyp till något mindre stötande. Även USA:s president Barack Obama har givit sig in i den eldfängda debatten och sagt att om han ägde laget skulle han överväga att ändra namnet, som representanter för ursprungsbefolkningen och andra sedan länge brännmärkt som rasistiskt.

NFL är unik eftersom lagen till skillnad från andra nordamerikanska professionella sportligor måste ha en enskild majoritetsägare - med undantag för Green Bay Packers som är icke vinstdrivande och ägs av över 300 000 personer som inte får inneha mer än en liten andel var.

Inga jätteföretag

Några ansiktslösa storbolag finns däremot inte i NFL:s ägarskara, och lagen har i många fall gått i arv i släkter under flera generationer och är sällan ute till försäljning. Därför blir också ägarna måltavlor för allt från ilska mot ökande biljettpriser till matchförluster - varav den största av alla förstås är att ta sig till Super Bowl men att komma hem utan trofén.

Några, som Dallas Cowboys ägare Jerry Jones, älskas av medier och missar aldrig ett tillfälle att synas. Andra arbetar hårt för att slippa all slags uppmärksamhet. Detroit Lions förre ägare William Clay Ford den äldre, sonson till bilpionjären Henry Ford, och Tampa Bay Buccaneers förre ägare Malcolm Glazer avled båda i fjol. Under hela tiden skydde de intervjuer och talade med medier bara i undantagsfall.

Framgångsrika affärsmän lyckas inte alltid lika bra när de ger sig in i NFL. Stephen Ross köpte Miami Dolphins för 1,1 miljarder dollar för sex år sedan, och denna jätteinvestering har ännu inte givit något resultat i form av att laget nått Super Bowl. 74-åringen, som gjort sig en förmögenhet på fastighetsutveckling, är omåttligt impopulär på hemmaplan. Han har fått utstå massor av kritik för att han är mer intresserad av underhållning än att Dolphins ska nå framgång i ligan.

– Det är mycket lättare att lyckas i affärslivet, sade Ross i en av sina sällsynta intervjuer.

Hjälte i Seattle

Paul Allen, som var med och grundade Microsoft, rankas av Forbes som världens 47:e rikaste person med en samlad förmögenhet på 17 miljarder dollar. Han har inte bara plöjt ner pengar i kvällens Superbowlfinalist Seahawks utan i allt från bibliotek till universitet och hjärnforskning. I fjol skänkte han 100 miljoner dollar till kampen mot den fruktade virussjukdomen ebola, vilket gjorde honom till den största privata bidragsgivaren.

Men det är hans stöd till Seahawks som har gjort honom till lokal hjälte i Seattle.

De flesta andra som skaffat sig ett NFL-lag är också kända för sin filantropiska verksamhet, men det är deras lag som städer och fans identifierar sig med. För supportrarna är banden ofta personliga medan städerna och lagen ofta speglar sig i varandra.

Luften gick ur

När staden Detroit kraschade ekonomiskt i spåren av bilindustrins kollaps var det verkligen en kris. Men vissa anser att det var Detroit Lions 16 raka förluster säsongen 2008 som gjorde att Motorstadens anda och själ gick förlorad.

Forbes värderar 25 av de 32 lagen i NFL till mer än 1 miljard dollar var, vilket bidrar till att få supportrar känner något medlidande och kan tycka synd om ägarna, särskilt inte dem som hållit städer som gisslan och krävt nya arenor under hot om att annars flytta verksamheten någon annanstans.

Att äga ett NFL-lag är "big business", och för några har det också varit stora förluster. Trots det gillar de flesta spänningen som byggs upp runtomkring.

Robert Kraft, som tjänat miljarder dollar i pappersindustrin, ser sitt Patriots som en utökad familj och spelarna är väl sedda i hans hem.

– Min familj är min största passion, men därefter kommer laget. Jag älskar att vara med grabbarna. Det finns inte en enda i omklädningsrummet som jag inte skulle gilla att ha som gäst vid middagsbordet, säger han.

Om han får tillfälle bjuda sina spelare på en segermiddag efter nattens Super Bowl, vet vi några timmar efter avspark klockan 00.30 natten till måndagen svensk tid.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport