TT-Sport

Nilsson det stora hoppet i VM-sprint

TT-SPORT

Skidor. Medaljjakten på VM-banorna i Falun kan börja.

Det största svenska hoppet i de inledande sprintarna står till Stina Nilsson, som var på pallen så sent som i helgen.

Nilsson, 21, har varit Sveriges bästa sprintåkare i vinter med tre individuella pallplatser i världscupen. Men själv vill Nilsson inte göra någon stor affär av att förväntningarna är större på henne nu än när hon VM-debuterade i Val di Fiemme 2013.

–  Jag åker skidor för att jag tycker det är kul och jag gillar att tävla. Så för mig är det samma sak som för två år sedan.

Nilsson var en av alla svenska medaljörer i OS i Sotji förra året, då hon och Ida Ingemarsdotter tog brons i sprintstafetten. Mest framgångsrik av de svenska sprintåkarna då var Teodor Peterson, som kom hem med ett silver och ett brons. Och trots att det här har varit en tung säsong utan några framgångar i världscupen tror Peterson på medaljchans även i Falun i dag.

– När jag har tävlat hittills i år har det ju känts riktigt dåligt, och då är jag inte bra. Men jag tycker att jag har en annan känsla i kroppen nu, och då vet jag att jag kan vara med och slåss om medaljer, säger 26-årige Peterson som i genrepet i Östersund åkte bra ända tills han ramlade.

Sist in i det svenska sprintlaget är Carl Quicklund, som får chansen i och med att Emil Jönssons ljumskskada inte hann läka i tid.

–  Jag lider så klart med Emil. Men det såg ju inte bra ut när han gjorde illa sig, man fick ju ställa in sig på att kunna bli inkastad, säger den 23-årige VM-debutanten som i första hand siktar på att ta sig vidare från tidskvalet.

Norge har dominerat under världscupsäsongen, inte minst på damsidan. Där får Marit Bjørgen finna sig i att vara dagens största guldfavorit.

–  Jag är favorit på flera distanser. Och det här har varit min kanske bästa sprintsäsong. Men sprinten är den distans som blir svårast att ta guld i. Saker kan hända i sprint, jag kan bli knuffad, och jag tror det är viktigt att vara med i täten från start, säger norskan.

Dagens VM-program:

13.00 Längd, sprint, kval damer och herrar klassiskt.

Svenska deltagare: Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala, Hanna Falk, Teodor Peterson, Calle Halfvarsson, Johan Edin, Carl Quicklund.

15.15 Längd, sprint, final damer och herrar klassiskt.

17.00 Backhoppning, normalbacke, kval damer.

Sändningstider tv/radio: SVT1 12.30-17.00, P4 15.03-17.15.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport