Bergman och Jonsson fyra i sprinten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Skidskyttesprinten i österrikiska Hochfilzen slutade precis utanför pallen för Carl-Johan Bergman.

En bom i stående skyttet förstörde pallplatschansen. I damloppet blev Helena Jonsson bästa svenska, också hon fyra.

Vann herrloppet över 10 kilometer gjorde norrmannen Lars Berger före landsmannen Alexander Os. Dimitrij Jarosjenko, Ryssland, blev trea. Näst bäste svensk var Björn Ferry på tolfte plats med en bom i liggande skyttet. Bergman samt även Jörgen Brink på 71:a plats hade några av de bästa åktiderna för dagen. Förbundskapten Staffan Eklund var mycket belåten.

– Jag är jättenöjd, nu har vi en ny där uppe. En bom kan man alltid förlåta. Jag tycker att både Carl-Johan och Björn gör helgjutna insatser i dag, säger Eklund.

Svårt väder

Eklund berättar att lördagens världscuptävling skapade en utmaning för vallateamet.

– Björn är normalt något vassare i skidåkningen än Carl-Johan men jag vill inte skylla något på vallateamet, snövädret gjorde det svårt att få till perfekt material.

Snön fortsatte att falla under damloppet över 7,5 kilometer men även där åkte svenskorna fort. Sofia Domeij och Anna Carin Olofsson-Zidek hamnade åkmässigt i topp men Olofsson-Zideks två bom i liggande gjorde att hon slutade på nionde plats och fyra bom för Domeij blev till en 43:e plats. Helena Jonsson sköt fullt och var på sin fjärde plats åtta sekunder från pallen. Ryskan Svetlana Sleptsova vann loppet.

Bra lag på gång

– Precis som i herrloppet har vi två som är jätteduktiga. Anna Carin kanske sköt en bom för mycket men hon visar på nytt hög kapacitet. Att Helena blir fyra i en sprint är ett fall framåt, kanske hennes bästa sprintresultat i världscupen någonsin, säger Eklund.

– För tre år sedan hade vi inget damlag, bara en åkare (Olofsson). Nu känns det som att vi har ett jättebra lag på gång mot OS i Vancouver och att vi kan börja angripa alla lag, utom kanske Ryssland.

Mattias Nilsson slutade på 49:e plats, Magnus Jonsson på 75:e och David Ekholm på 81:a i herrloppet. I damloppet var Elisabeth Högberg 55:a, Jenny Jonsson 56:a och Anna Maria Nilsson 70:e. Det var främst det stående skyttet som vållade de svenska skidskyttarna problem - för herrarna kom 12 av 14 bomskott i det stående skyttet och för damerna 7 av 12. Staffan Eklund vill dock inte säga att han är orolig.

Nytt stafettlag

– Man måste kämpa mer i stående än i liggande och här i Hochfilzen säger åkarna att det är extra svårt. På väg in till vallen är det först en utförsbacke där man måste spänna sig och sedan en uppförsbacke. Tar man i minsta lilla för mycket börjar benen darra och bössan går som en elvisp. Men det är mitt jobb att tro på åkarna.

Inför söndagens stafetter gör Eklund och övriga ledare en förändring i herrlaget. Bergman och Ferry är givna men gällande övriga två tog man sig en funderare på lördagseftermiddagen. Mattias Nilsson får vara kvar i laget men Jörgen Brink byts ut mot Magnus Jonsson. Damlaget, som liksom herrlaget slutade sexa senast, formeras på följande sätt: Anna Maria Nilsson, Anna Carin Olofsson-Zidek, Sofia Domeij och Helena Jonsson.

TT

Publicerad: