Nytt OS-guld för Werth – ingen ryttare har fler

Av:  TT

Isabell Werth har fler OS-guld än någon annan ryttare.
Isabell Werth har fler OS-guld än någon annan ryttare.

Tidernas främsta OS-ryttare? Hon heter Isabell Werth.

När tyskarna firade guldet i dressyrens lagfinal klev sportens dominant upp på sju olympiska guld.

Redan i morgon har hon chansen att ta det åttonde.

52-åringen debuterade under ringarna för snart 30 år sedan, i Barcelona 1992. Spelen i Tokyo är hennes sjätte. Aldrig har hon åkt hem utan minst en medalj av ädlaste valör. Det sjunde guldet i dagens lagtävling gjorde henne historisk. Ingen ryttare har vunnit fler.

Dorothee Schneider och Werth hade lagt grunden med sina ritter i den tillfälligt uppbyggda ridsportarenan i Baji Koen-parken i Tokyo.

Det var upp till Jessica von Bredow-Werndl att säkra Tysklands 14:e OS-guld i lag sedan 1928. Landslagskollegan visade varför hon är Werths främsta konkurrent om den individuella titeln.

Elva OS-medaljer

Von Bredow-Werndls 84,666 – det individuellt främsta resultatet – toppade Werths 83,298 på Bella Rose.

– Jag är väldigt nöjd med Bella. Jag vet inte hur hon skulle ha kunnat göra det bättre, säger Werth.

Ingen ryttare har heller tagit lika många OS-medaljer som Werth. Med kvällens guld är hon uppe i elva.

Trots sin upphöjdhet som ryttare är hon mån om att hålla ridstövlarna nära marken. Werth är ytterst mån om att marknadsföra sin sport och vill hålla sig nära sina hästar.

Flög med Bella Rose

Medan de flesta ridsportstjärnor reste reguljärt till Tokyo gjorde hon Bella Rose sällskap på fraktflyget.

– Jag måste säga att det verkligen var en lång resa, runt 25 timmar i planet för hästarna, med ett stopp i Dubai. Men tack och lov kom hästarna fram i god form, säger hon.

Werth är också en återkommande gäst vid ridshowen i Friends arena. Hon tackar nästan alltid ja till svenske landslagsstjärnan och arrangören Patrik Kittels inbjudan.

– Jag trivs i Stockholm. Det är mycket publik och det är en kunnig publik och en elektrisk atmosfär, sade hon vid det senaste besöket, i slutet av 2019.

Inte mätt

Trots alla framgångar är hon inte mätt. Hon drivs av att träna och utbilda unghästar och se dem växa till tävlingshästar av högsta klass.

– Det är det dagliga arbetet med hästarna som ger mig inspiration och motivation. Att vinna är en följd av det jag gör. Jag har också fördelen av att kunna välja hästar att arbeta med.

Bland applåderande tyskar på läktaren i Tokyo syntes Bella Rose ägare Madeleine Winter-Schulze. Den 80-åriga välgöraren har under många år stöttat tysk ridsport i allmänhet och Werth och hoppryttaren Ludger Beerbaum i synnerhet.

Publisert: