EM i tolv länder: "Kan bli en välsignelse"

Av:  TT-AFP

Trots coronapandemi, Uefas medicinske rådgivare tror på EM-spel i tolv länder i sommar. Arkivbild.
Trots coronapandemi, Uefas medicinske rådgivare tror på EM-spel i tolv länder i sommar. Arkivbild.

Att arrangera ett fotbolls-EM i tolv länder under coronapandemin blir svårt. Men det kan också underlätta för genomförandet.

– Det kan bli en välsignelse, säger EM:s medicinske rådgivare Daniel Koch.

Koch har det svåra uppdraget att försöka se till att EM kan genomföras med tolv olika länders coronarestriktioner och skillnader i virusspridningen.

– Det är väldigt svårt men också en välsignelse, säger Koch om det delade arrangörskapet.

– Å ena sidan måste vi diskutera med varje land och varje stad eftersom det är varje lands regering som bestämmer vad som är möjligt eller inte. Och det kommer att vara olika från en plats till en annan.

– Å andra sidan, om vi inte kan göra något i ett land finns det elva andra där förberedelserna redan är igång. Hade vi bara haft ett värdland och vi inte kan göra något där är vi förlorade.

Publik utan risk

Koch, som tidigare var Schweiz svar på Sveriges Anders Tegnell, säger också att diskussioner med olika regeringar gör att Uefa kan jämföra olika tillvägagångssätt.

Det har funnits rykten om att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) planerar att lägga EM i ett land, men den officiella linjen är fortfarande att mästerskapet ska gå i tolv länder. Ända fram till i början av april har länderna på sig att svara på om de kan ta in publik på arenorna och i så fall hur stor del, i procent, av arenans kapacitet.

– Vi håller på att titta på hur vi ska kunna ta emot publik utan några oansvariga risker, säger Koch.

Många nya tester

Han är övertygad om att EM kan genomföras enligt planen.

– Det finns ingen hundraprocentig garanti, för det finns alltid överraskningar under pandemier. Men för ögonblicket är jag väldigt säker på att det här arrangemanget kan genomföras, säger han.

– Vi kommer inte att bli av med viruset helt, men vi har fått erfarenhet och har nya åtgärder som en mängd nya tester, olika sorter och snabbare tester. Och vaccinering pågår och fler människor har immunitet eftersom de redan haft viruset.

EM spelas den 11 juni–11 juli.

Publisert: