City slog ut Arsenal ur FA-cupen

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Manchester City Nathan Aké, till höger, firar sitt 1–0-mål tillsammans med Jack Grealish.
Manchester City Nathan Aké, till höger, firar sitt 1–0-mål tillsammans med Jack Grealish.

I ligan är det Arsenal som har greppet.

FA-cuptiteln kan Londonlaget redan glömma.

Nathan Akés 1–0-mål sköt Manchester City vidare i turneringen.

Segern i den fjärde omgången av FA-cupen måste ha suttit extra fint för Pep Guardiola och hans Manchester City, efter att lite oväntat ha hamnat på efterkälken bakom Arsenal i ligaspelet. Där är det Londonlaget som efter en oväntat stark säsongsstart, den bästa i klubbens Premier League-historia, toppar tabellen.

Fredagens match var dessutom den första kraftmätningen mellan lagen den här säsongen. De skulle ha mötts i oktober, men det ligamötet sköts på framtiden efter drottning Elizabeths död.

Sex förändringar

De högt ställda förväntningarna på matchen kom dock på skam.

Både Guardiola och Arsenals tränare Mikel Arteta valde att vila några av sina ordinarie spelare. Framför allt Arsenal gjorde sex byten jämfört med ligamatchen mot Manchester United senast. Man saknade därför spets med Martin Ødegaard och Gabriel Martinelli på bänken, samtidigt som Erling Braut Haaland för en gångs skull inte var sitt skoningslösa jag i Citys anfall.

Därför var det kanske just typiskt att det blev en vänsterback som avgjorde matchen i den 64:e minuten.

Julián Álvarez drämde ett långskott i stolpen, Jack Grealish tog hand om returen och spelade vidare till Nathan Aké. Den 27-årige nederländaren tog lugnt emot bollen och ”passade” iskallt in 1–0 i det bortre hörnet.

”Viktig seger”

– Jag fick en bra passning av Jack och det där var det enda stället att sätta bollen på, så jag försökte bara göra det, säger Aké i Viaplay.

– Det var en väldigt viktig seger. De gör en otroligt bra säsong så det här ger oss mycket självförtroende.

Arsenal kastade in både Martinelli, Ødegaard och Oleksandr Zintjenko för att få till en kvittering och därmed ett omspel på hemmaplan, men gästerna gick bet.

För City går cupspelet vidare till den femte omgången, medan Arsenal numera bara har ligan och Europa League kvar att fokusera på.

Man får dock chans till revansch på City redan den 15 februari. Då tar man emot tabelltvåan på Emirates Stadium i Premier League.

Publisert: