Rosengårds kritik: "Brist på respekt"

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson. Arkivbild.

Damallsvenskan hoppas kunna starta i slutet av maj.

Fel, tycker Rosengård.

– Vi tycker det här är lite brist på respekt för det som händer i omvärlden, säger klubbens ordförande Håkan Wifvesson till Sydsvenskan.

På onsdagen lade Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för klubbarna i damallsvenskan och elitettan, fram ett förslag – ett så kallat inriktningsbeslut – om att flytta den uppskjutna seriestarten från den 3 april till månadsskiftet maj-juni.

Därmed vill EFD starta sina serier någon vecka tidigare än herrarna – något som får kritik.

Regerande mästarlaget Rosengård är emot det nya förslaget och vill hellre börja spela på sensommaren, skriver Sydsvenskan.

"Alldeles för tidigt"

– Vi tycker det är alldeles för tidigt. Vi har inte nått kulmen här och vi vet inte om vi kommer att ha spelare som blir smittade och sjuka. Vi måste förbereda lagen för detta och det innebär att försäsongen måste gå i gång i princip nu, eftersom man dessutom vill spela de uppskjutna cupmatcherna och slutspelet i maj månad, säger Håkan Wifvesson till tidningen.

Enligt honom röstade tre klubbar emot förslaget att börja serien i maj-juni.

Ingenting är ännu skrivet i sten sett till den senaste tidens utveckling med coronaviruset, och EFD:s förslag ska härnäst presenteras för Svenska fotbollförbundet som i sin tur tar det slutgiltiga beslutet om serieordningen för damallsvenskan och elitettan.

"Inte orimligt"

Statsepidemiologen Anders Tegnell har sagt till TV4:s Fotbollskanalen att han tycker det känns "tveksamt" att spela premiärerna inför publik i början av juni. Han menar samtidigt att det är rimligt att gå ut med preliminära speldatum under rådande krissituation.

– Man måste ändå hålla samhället i gång. Vi måste inse att alla prognoser mer än en vecka framåt är väldigt osäkra nu. Därför får man ligga kvar med datum så mycket man kan, det tycker jag inte är orimligt, sade han till Fotbollskanalen i går.

Rosengårds Håkan Wifvesson menar att det kan fungera att dra i gång serien i maj-juni, men att det är mer troligt att det inte gör det. Han lägger också fram ett förslag till alternativt spelschema.

– Att slutföra en hel säsong från sensommar till höst hade varit tufft. Det hade gett oss möjlighet att gå över till höst-vår inom damfotbollen. Vi jobbar med talangutveckling och vet att spelarna går ut i Europa mest på sommaren. Höst-vår hade gett oss förutsättningar att planera och organisera bättre, säger Wifvesson till Sydsvenskan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö