Handbollstränare stängs av året ut: "Brutalt"

Av:  Fredrik Andersson/TT

Den tidigare landslagsspelaren i handboll, Mattias Zachrisson, är numera assisterande tränare för Eskilstuna Guif. Nu stängs han av året ut efter otillåten vadhållning. Arkivbild.
Den tidigare landslagsspelaren i handboll, Mattias Zachrisson, är numera assisterande tränare för Eskilstuna Guif. Nu stängs han av året ut efter otillåten vadhållning. Arkivbild.

Eskilstuna Guif-tränaren Mattias Zachrisson stängs av året ut efter otillåten vadhållning.

– Det här kom som en riktig chock, säger han till Aftonbladet.

– Det ska vara en kännbar grej och då blev det åtta månader, säger Björn Djupmark, ordförande i Svenska handbollsförbundets disciplinnämnd till TT.

”Disciplinnämnden har dömt ledaren för brott mot § 1:2 i idrottens bestraffningsregler, vilken handlar om otillåten vadhållning enligt idrottens regelverk. Ledaren stängs av från och med 2022-05-20 till och med 2022-12-31. Det föreligger ingen misstanke om brottsligt agerande”, stod det i Svenska handbollsförbundets pressmeddelande på fredagen.

Senare på fredagen kommenterade den drabbade föreningen, Eskilstuna Guif, förbundets beslut.

”I samband med matchen Guif–IFK Kristianstad 13 februari 2022 har assisterande tränare Mattias Zachrisson spelat på att Eskilstuna Guif skulle vinna matchen. Mattias hade inte kunskap om att även spel på vinst för det egna laget är otillåtet”, skriver klubben på sin hemsida.

Kommer överklaga

Guif skriver även att beslutet kommer överklagas.

I en intervju med Aftonbladet ger även den tidigare landslagsspelaren sin syn på beskedet.

– Det jag har gjort är att jag har lagt ett spel på att vi ska vinna en match. En rak etta på Guif. Tydligen fick man inte göra det, spela på ett positivt resultat. Det här kom som en riktig chock, säger Zachrisson till tidningen och fortsätter:

– Hade jag vetat att det var förbjudet så hade jag givetvis inte gjort det. Men åtta månaders avstängning känns brutalt. Jag tror inte direkt att jag är ensam om att ha lagt ett litet bet på mitt eget lag.

Förstår frustrationen

Björn Djupmark är ordförande i handbollsförbundets disciplinnämnd.

– Jag förstår att Zachrisson tycker att det kanske är i tuffaste laget, men jag har också fått kommentarer att det är för milt, men vi kom fram till det här efter att ha resonerat i disciplinnämnden och så stannade vi vid åtta månader, säger Djupmark till TT och avslutar:

– Man kan bli avstängd i upp till tio år för brott mot de här bestämmelserna, men så långt ville vi inte gå. Men det ska vara en kännbar grej och då blev det åtta månader.

Publisert: