Colorado körde över Tampa Bay

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2022-06-19

Andrej Vasilevskij vill nog helst glömma sin hundrade slutspelsmatch.

Tampa Bay hade inte mycket att sätta emot när Colorado fick upp farten i den andra NHL-finalen. Som en lavin for Denverspelarna fram och förstörde motståndarmålvaktens jubileum, genom en förkrossande 7–0-seger.

– Vi gjorde en rätt bra match, konstaterade Coloradocentern Darren Helm efter matchen.

Det får nog ses som kvällens underdrift. Det har bara hänt två gånger i NHL:s historia att ett finallag både håller nollan, och gör sju mål eller fler mot motståndaren.

Vi har dels Seattles 7–0 seger mot Montreal 1919, dels Pittsburghs 8–0-seger 1991 mot Minnesota.

Colorados tränare Jared Bednar vågade sig på en något starkare sammanfattning:

– Det var helt klart så nära en perfekt match du kan få ur dina spelare. Jag tycker att våra grabbar spelade hårt direkt från nedsläpp, de var bestämda när det gäller det defensiva, farliga offensivt, ihärdiga på puckarna, obevekliga i puckjakten och det gällde hela laguppställningen, säger han enligt The Denver Post.

Trist jubileum

Tampa Bays målvakt Andrej Vasilevskij gjorde sin hundrade slutspelsmatch, men det blev en minnesvärd match av fel anledning för den ryske stjärnan. Av 30 skott släppte han in sju, men slapp trots det bli utbytt.

Efter första perioden hade han släppt in tre mål, varav André Burakovsky stod för ett, och tjusigt spelade fram till ett annat. Det var andra matchen i rad som svensken blev målskytt, efter att ha avgjort det första mötet i finalserien i förlängningen.

Andra perioden innebar två nya Coloradomål och 5–0-ledning.

Om några trodde att det skulle få Colorado att slå av på takten så motbevisade backen Cale Makar dem i tredje. Först knep den kanadensiske 23-åringen pucken i numerärt underläge på egen planhalva, åkte upp och på egen hand ordnade 6–0. Sedan, halvvägs in i perioden, drog han även till med 7–0, den här gången i powerplay.

– Det rör sig om två bra lag. De (Colorado) spelar helt enkelt på en mycket högre nivå än vad vi gör just nu, säger Tampa Bays tränare Jon Cooper efter matchen.

Oddsen emot sig

Han har en del att fundera på till tredje matchen, om Tampa Bay ska lyckas ta hem pokalen för tredje året i rad. Tampa Bay har oddsen emot sig när NHL-finalserien flyttar till Florida.

I 90,4 procent av de gånger som ett lag vunnit de första två matcherna i bäst av sju har de nämligen också tagit hem bucklan.