Fifa-anställd flydde Qatar – kan få spöstraff

Nanny Lögdal/TT

Publicerad 2022-03-09

Fotbolls-VM hålls i Qatar i vinter. Arkivbild.

En kvinnlig Fifa-anställd har tvingats fly från Qatar, som ska arrangera fotbolls-VM i vinter – efter att hon attackerats i sitt hem.

I stället anklagas hon för att ha haft en utomäktenskaplig relation.

Ett brott som kan ge sju års fängelse och 100 piskrapp.

Under 2020 bodde Paola Schietekat i Qatars huvudstad, Doha, och arbetade som beteendeekonom för Fifa-kommittén i landet.

I juni förra året överfölls hon av en manlig bekant i sin lägenhet i Doha, berättar hon för den mexikanska nyhetssajten Noticias Telemundo enligt DN.

Schietekat berättar att hon fick blåmärken på revbenen, ryggen, axeln och hela vänstra sida av kroppen.

– Jag var orörlig i cirka tio minuter, jag kunde inte tro vad som hade hänt mig.

Dagen efter gjorde hon en polisanmälan men i stället blev hon misstänkliggjord.

– Han som attackerade mig ljög och sade att vi hade ett förhållande och trots att jag hade rättsmedicinska bevis som påvisade misshandel trodde de på honom, säger Paola Schietekat till Noticias Telemundo.

Den qatariska åklagaren hävdade att hon haft en kärleksrelation med mannen. Något som bryter mot Qatars sharialagar eftersom att de inte var gifta och det kan bestraffas med sju års fängelse och 100 piskrapp.

Lagarna tillåter kroppsbestraffning som stening och spöstraff, men regeringsföreträdare från landet uppgav 2018 att det inte tillämpas i praktiken.

Domstolsförhandlingen skulle hållits i söndags, men sköts upp då domaren inte tillät hennes försvarare att delta på distans. Den har flyttats till den 3 april.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har kritiserats hårt för att ha placerat vinterns fotbolls-VM i Qatar, ett land som inte respekterar de mänskliga rättigheterna.