Polisen förbjuder flaggor på allsvensk läktare

Av:  TT

Siriussupportrarna får inte ta in stora flaggor och banderoller på allsvenska matchen mot IFK Norrköping. Arkivbild.
Siriussupportrarna får inte ta in stora flaggor och banderoller på allsvenska matchen mot IFK Norrköping. Arkivbild.

Allsvenska Sirius supportrar får inte ha banderoller eller så kallade overhead-flaggor på läktarna i onsdagens match mot IFK Norrköping i Uppsala.

– Det är en kollektiv bestraffning, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson till UNT om polisens beslut.

Åskådarna är tillbaka på de allsvenska läktarna och då flyttar fokus till diskussionen kring reglerna som satts upp för supportrar och i förlängningen matcharrangörerna.

Allsvenska klubben Sirius har fått ett nytt polistillstånd till matchen mot IFK Norrköping. I det står det bland annat att banderoller, overheadflaggor och liknande föremål, ”som kan användas för att underlätta maskering” får tas in på läktaren endast i samband med publikinsläpp.

Därmed är det i praktiken stopp för stora så kallade tifoarrangemang med flaggor och banderoller, som tas in före publiksläpp för att sättas upp.

Överklagat

Sirius har överklagat beslutet, men förbudet kvarstår, uppger UNT.

– Det som blir den absoluta följden av det här är att all form av tifon och större flaggor därigenom förbjuds. Det innebär också, och det vänder vi oss emot, att det är en kollektiv bestraffning, säger Christer Abrahamsson till tidningen.

Han kritiserar också att beslutet kommer så pass sent in på matchen. Klubben har haft en långvarig dialog med polisen, men fick veta att förbudet var på gång i söndags.

Villkorstrappan

Polisen har under en längre tid skärpt reglerna för de allsvenska klubbarna för att komma åt bland annat pyroteknik och bråk. Den så kallade villkorstrappan har väckt skarp kritik i supporterled och hos klubbarna.

Tidigare landslagsbacken Pontus Jansson är också kritisk. Brentfordspelaren kallar polisens förbud för ett ”jäkla haveri”.

”Vad är det för tomtar på höga poster? Finns det verkligen inga krav längre...”, skriver han på Twitter.

Publisert: