Trots kritiken – Nadim till EM

TT

Publicerad 2022-06-16

Nadia Nadim är med i Danmarks EM-trupp. Arkivbild.
Nadia Nadim är med i Danmarks EM-trupp. Arkivbild.

Nadia Nadim är med i den danska EM-truppen. Den kritiserade anfallaren kommer dock inte att vara en startspelare, utan mer av en joker säger förbundskapten Lars Søndergaard.

Det har varit en snackis om hennes åtaganden som ambassadör för VM i Qatar skulle stå i vägen för en EM-plats. Men när den danska truppen till mästerskapet presenterades var anfallaren Nadia Nadim med.

Nadims samarbete med Fifa och VM är kontroversiellt av flera anledningar. Framför allt eftersom mästerskapet omgärdats av korruptionsanklagelser och landet anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Kort efter att hennes roll som ambassadör för VM tillkännagavs bröt hjälporganisationen Dansk flyktinghjälp samarbetet med 34-åringen.

De danska herrlandslaget är kvalificerat till VM, men har varit öppet kritisk till att det arrangeras i Qatar. Spelarna har därför valt att protestera på plats. Man kommer inte delta i några aktiviteter ”som inte är relaterade till sport eller där man politiskt kan bidra till att förbättra villkoren för migrantarbetare”.

Dessutom kommer landslagets sponsorer avsäga sig sin plats på matchstället, till förmån för budskap om mänskliga rättigheter.

Detta ställningstagande gjordes redan innan Nadim kopplats till VM.

Förbundskapten Lars Søndergaard säger under uttagningen att Nadim ska uttala sig om situationen, något hon ännu inte gjort, för att få följa med till EM, men han tvekade inte att ta med henne.

– Det var inga tvivel om att hon skulle med, säger han.