Linköping vann – har slutspelet i egna händer

Joakim Löwing/TT

Publicerad 2022-03-22

Linköpings Jonas Junland. Arkivbild.

Efter tre missade SM-slutspel på raken kan Linköping ta sig till playoff för första gången sedan våren 2018.

– Det är så här hockey ska vara, både på isen och på läktarna, säger lagkaptenen Jonas Junland, efter att laget burits fram av över 7 000 fans till 4–0-seger mot Örebro.

Åttondelsfinalerna inleds först på lördag, men i Linköping råder redan slutspelsfeber.

Trots att östgötarna inte är klara ännu.

Men efter den klara vinsten med 4–0 mot Örebro passerade Linköping både Malmö, Brynäs och Oskarshamn i SHL-tabellen upp till nionde plats.

Getingbo på slutet

På samma poäng (69) som tian Oskarshamn, men med bättre målskillnad – och två poäng före både elvan Brynäs och tolvan Malmö inför torsdagens sista omgång av SHL:s grundserie, där Linköping spelar borta mot Frölunda.

– De senaste säsongerna har mest handlat om att undvika kvalspel och det är förstås inte där vi vill vara. Nu ska det bli grymt roligt att försöka ta oss till åttondelsfinal och det är skönt att vi har avgörandet i egna händer, även om det är en tuff bortamatch som väntar, säger backstjärnan Jonas Junland.

Den 34-årige lagkaptenen svarade för sin 26:e assist den här säsongen (femma i backarnas assistliga i SHL) fram till Robert Lantosis definitivt avgörande 4–0 i början av den tredje perioden.

– Det har varit en helt okej säsong för mig med tanke på de dubbla höftoperationerna förra våren och en del ljumskproblem. Jag känner att jag är med och bidrar och hoppas kunna vara som allra bäst på slutet. Nu är det ju som allra roligast med hockeyn, otroligt kul att spela inför över 7 000 åskådare och fansen bar verkligen fram oss.

Två SM-silver

Linköpingsprodukten är inne på sin sjunde hela A-lagssäsong, och under bägge de två första (06–07 och 07–08) tog sig laget ända till SM-final.

– Dit återstår det en bit numera, men jag tycker att vi är på god väg att bygga upp något nytt och mycket intressant inför de kommande åren. Då skulle SM-slutspel den här våren vara ett första steg på vägen uppåt, säger Junland.

Efter ett ledningsmål av skyttekungen Patrick Russell i slutet av den första perioden körde Linköping över topp sex-jagande Örebro i mittenakten. Då nätade både Ben Maxwell och Christoffer Ehn.

– Vi var väldigt passiva i den andra perioden och vek ned oss fullständigt, något som jag är väldigt besviken över. Men vi har ändå chansen på en sjätteplats om vi vinner hemma mot Skellefteå på torsdag, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

På sistone har Linköping nollat både Leksand (4–0), Skellefteå (3–0) och Örebro (4–0) hemma – totalt 11-0. Senast blev det även vinst med 3–2 mot Oskarshamn i den egna arenan.

– Det är så här vi vill spela inför våra supportrar och vi har byggt upp ett härligt självförtroende. Sedan är ju ”Mackan” (målvakten Marcus Högberg) ruggigt bra i kassen. Han räddar allt och lite till, säger Jonas Junland.