Safari: Märker vilken skillnad ekonomin spelar

Av: TT

Publicerad:
Vänsterbacken Behrang Safari och hans Malmö FF ställs i kväll mot Wolfsburg på bortaplan i 16-delsfinalen av Europa League. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vänsterbacken Behrang Safari och hans Malmö FF ställs i kväll mot Wolfsburg på bortaplan i 16-delsfinalen av Europa League. Arkivbild.

För andra året i rad spelar Malmö FF en utslagsmatch i Europa League.

Kan skåningarna ta nästa steg och etablera sig i klubblagsfotbollens mellanskikt?

– För att komma dit så märker man vilken skillnad ekonomin spelar, säger veteranen Behrang Safari.

Under 2010-talet har Malmö etablerat sig som ett Europalag med fem gruppspel i Champions League (två gånger) och Europa League (tre). Vänsterbacken Behrang Safari tycker dock att klubben har en bit kvar upp till samma nivå som schweiziska Basel och belgiska Anderlecht, som han spelade för under sin åtta år långa utlandskarriär.

– I Sverige är du inte ens i närheten av de ekonomiska förutsättningarna som de klubbarna har. Du kommer det alltid vara ett steg efter. Men om du kollar Sverige och var Malmö står kontra andra allsvenska klubbar har vi ändå tagit ett jättestort kliv, säger Safari och fortsätter:

– Men för att jämföra oss med de klubbarna går nästan inte göra.

"Måste vidare"

Anderlecht har haft det tungt de senaste Europasäsongerna, men det belgiska storlaget är ett frekvent inslag i klubblagsturneringarna under 2000-talet och våren 2017 nådde Anderlecht kvartsfinal i Europa League. Basel har nått åttondelsfinal i Champions League tre gånger under det senaste årtiondet och spelade 2013 semifinal i Europa League.

Även om det är långt till mellanskiktet i Europa sett till ekonomin har MFF sportsligt börjat flytta fram sina positioner, poängterar Safari. Framför allt genom att två år i rad ta plats i en 16-delsfinal i Europa League.

– Det visar att när vi väl tar oss ut i Europa är vi inte där för att bara delta. Vi är där för att vinna matcher och ta oss vidare från gruppen. Det visar ytterligare en utveckling. När du når vissa mål gäller det att inte vara nöjd utan du måste vidare, säger Safari.

"Blir spännande"

I fjol åkte MFF ut mot den slutliga Europa League-vinnaren Chelsea med sammanlagt 1–5 i 16-delsfinalen av Europa League. Nu väntar bundesligaklubben Wolfsburg i samma skede av turneringen.

– Det blir tufft motstånd. De är mitt i säsongen och där väl på topp. För oss är det väl vår första riktiga tävlingsmatch. Det blir spännande, säger Safari inför kvällens bortamatch.

Klockan 21 är det avspark på Volkswagen Arena i Wolfsburg. Returen spelas i Malmö den 27 februari.

Publicerad: