Ingen oro trots bommarna: "Håller samma nivå"

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-01-17

Elvira Öberg på skjutvallen i världscupen. Arkivbild.

Det blev bom efter bom för de svenska skidskyttestjärnorna i de senaste tävlingarna.

Men finns det anledning till oro när VM nu närmar sig?

– Vi håller samma nivå som förra året, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Totalt sköt Elvira Öberg, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma 48 bom i de fyra senaste individuella loppen i världscupen, två i sprint och två i jaktstart.

Efter herrsprinten i Ruhpolding, då fem svenskar sköt totalt 15 bom, rasade skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Det är så dåligt. Jag är grymt frustrerad och besviken på grabbarna, sade han till svenska medier på plats.

Chabloz bad senare om ursäkt till åkarna för sitt utbrott. Kanske borde han inte alls ha kritiserat dem. För totalt sett, över hela säsongen, är stjärnorna inte sämre skyttar jämfört med förra säsongen – åtminstone inte på herrsidan.

– ”Sebbe” och Martin är bättre nu. Men jag tror att allmänheten och medierna dels tänker på VM förra året som var fantastiskt och så tänker man att det är så här bra som vi är. Och det var vi, men det var två veckor på hela säsongen och det var en rekordsäsong förra året, säger skyttetränaren Johan Hagström.

Bättre effektivitet

Svenskt skidskytte är, trots senaste tidens bommar, inte särskilt mycket sämre än den förra vintern räknat i antal pallplatser i världscupen. För ett år sedan hade Sverige tagit tolv pallplatser i världscupen vid den här tiden, i år är antalet elva.

Systrarna Hanna och Elvira Öberg har den här säsongen något sämre skytteprocent än förra säsongen.

– Men det är inga dåliga siffror. En annan sak i skidskytte är hur effektiv man är på skjutbanan. Efter förra säsongen sade vi att vi måste bli effektivare på skjutbanan och det har vi jobbat med och det har vi blivit bättre på, säger Hagström om att de svenska åkarna nu är snabbare på skjutvallen.

– Om man tar med effektiviteten är åkarna bättre än någonsin.

”Det går upp och ner”

Trots allt, flera i det svenska landslaget kommer till sista tävlingen före VM, i italienska Antholz, med ett rejält antal bommar i bagaget från de senaste tävlingarna.

Men det oroar inte, anser Hagström.

– Det är skidskytte, alla vet att det går upp och ner. Det är extremt svårt att skjuta och träffa, speciellt med hög puls och att det ska gå fort. Alla vet att det kan bli så (mycket bom) ibland. Efter en tävling tänker man på vad som var bra och vad som var dåligt, varför det var bra eller dåligt och vad som finns att göra för att det ska bli bättre, säger han.

I Antholz blir det kortdistanstävlingar torsdag (herrar) och fredag (damer), singelmixedstafett och mixedstafett på lördag samt masstart (herrar och damer) på söndag. VM i Nove Mesto inleds den 7 februari.