Ymer till kvartsfinal: "Plötsligt händer det"

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2023-10-19

Elias Ymer är vidare till kvartsfinal.

Elias Ymer är det sista hemmahoppet kvar i ATP-turneringen i Stockholm.

27-åringen är för första gången vidare till kvartsfinal i Nordic Open efter att ha slagit tonårige kroaten Dino Prizmic med 2–1 i set i en gastkramande drabbning.

– Det var brutalt, säger Ymer.

Det är första gången, och på tionde försöket, som Ymer lyckas ta sig till kvartsfinal i den svenska huvudstaden.

– Fan, jag har velat spela en kvartsfinal här länge men det har inte hänt. Jag har fortsatt kriga och plötsligt händer det om man ligger i länge, säger Ymer i SVT Play.

Ett nyckelmoment i matchen kom vid ställningen 3–3 i första set. Då bröt Ymer sin motståndarens servegame och tog till sist hem setet med 6–3.

Tappade sex raka

Det andra inledde svensken i rasande takt och tog tre första gamen. Men Prizmic gav sig inte så lätt. 18-åringen hämtade upp, utjämnade och vann andra set med 6–3.

– Det var brutalt. Jag ledde klart och sedan förlorade jag sex raka game. Jag tänkte ”shit”. Men jag hittade mitt lugn, tog några djupa andetag och accepterade läget, säger Ymer.

Ett tredje och avgörande set följde där kombattanterna bytte servegame med varandra innan Ymer gick i från och till sist vann klart med 6–2.

Segersiffrorna skrevs till 6–3, 3–6, 6–2.

168-rankade Elias Ymer är ensam svensk kvar i turneringen sedan både Leo Borg och Karl Friberg slagits ut.

Sågar spelschemat

I kvartsfinalen väntar serben Miomir Kecmanovic som överraskande slog ut titelförsvararen, danske världssexan Holger Rune.

– Tuff motståndare. Han spelade väldigt bra mot Holger. En kvalitetsspelare, vi är bra vänner och jag tror det kommer bli en härlig match, säger Ymer.

Den matchen spelas på fredag klockan 15.00. Det var Elias Ymer inte helt belåten med.

– Jag måste prata med Thomas (Enqvist, turneringschefen) hur han tänkte där. Jag har spelat kvällsmatch varje dag och så sätter han mig klockan 15.00. Jag ska prata med honom.