Iskall Källberg fixade gruppsegern i hemma-EM

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2023-09-11

Sveriges Stina Källberg och hennes lagkamrater är klara för åttondelsfinal i lag-EM i bordtennis i Malmö arena. Arkivbild.

Femte och avgörande match mot Spanien – och skiljeset.

Då krossade Sveriges Stina Källberg spanjorskan Sofia-Xuan Zhang med 11–2 i det sista setet och spelade hem gruppsegern i lag-EM på hemmaplan.

– Jag kände att jag ville bli klar med det snabbt, säger 23-åringen.

Först klara 3–0 i premiären mot Grekland och sedan rafflande 3–2 i matchen mot Spanien. Efter två segrar av två möjliga är Sveriges damlandslag i bordtennis klart för åttondelsfinal som gruppvinnare i lag-EM hemma i Malmö arena.

Stor matchvinnare mot Spanien blev Sverigetvåan Stina Källberg, som slog Sofia-Xuan Zhang med 3–2 i set i den femte och avgörande singelmatchen. I det femte och avgörande setet vann svenskan med förkrossande 11–2 – vad hände egentligen?

”Ren vilja”

– Bra fråga, säger matchvinnaren och skrattar.

– Jag tror att det var ren vilja som tog över, jag ville verkligen inte förlora och ville verkligen ta hem det för laget och hela publiken. Det känns så jäkla skönt, fortsätter Stina Källberg.

Det är en stor fördel att gå vidare som etta från gruppen – nu kommer Sverige att ställas mot en grupptvåa i åttondelsfinalen. Lottningen sker på tisdagskvällen och på torsdag spelas åttondelen.

– Målet var ju att vi skulle vinna gruppen så att vi förhoppningsvis får en bättre match i åttondel. Det känns jättebra att vi klarade det och följer vår lilla plan, säger Stina Källberg.

Att det var en avgörande singelmatch påverkade henne enbart positivt, säger hon.

– Jag blev verkligen fokuserad och att det är nu det gäller, jag kände att det var till min fördel. Att nu jäklar kör jag, säger Källberg

”Gjorde mig gott”

Hon förlorade sin första match mot Maria Xiao med 0–3 i set.

– Jag hittade viljan att nu ska fan i mig vara bättre. Det gjorde mig gott.

TT: Men 11–2 i ett avgörande set?

– Det var jätteskönt. Jag kände att jag ville bli klar med det snabbt.

Lagkamraten Linda Bergström var mäkta imponerad över Källbergs insats.

– Speciellt sista setet. Att bara gå in och våga spela ut, och tro på sig själv. Det var skönt att sitta på bänken sista setet, säger Sverigeettan Bergström.

”Besviken”

Bergström vände själv ett 0–2-underläge i set mot Zhang till seger med 3–2 efter att ha räddat tre matchbollar i sista set. Efter att Filippa Bergand slagit Jana Riera i tre raka set hade Bergström chansen att avgöra för Sverige, men hon föll mot Xiao med 1–3.

– Jag är ganska besviken över mig själv i dag. Jag är så klart stolt att jag lyckades vinna den matchen (mot Zhang), men jag ska inte sätta mig i den situationen från början, säger Bergström.

De svenska damernas grundläggande mål är att ta sig till kvartsfinal.

– Det är absolut viktigt för oss som lag, men även för lagrankningen fram till OS (2024). Sedan är det ju en dröm för oss att ta en EM-medalj, då måste vi gå till kvart och längre, säger Linda Bergström.