Tambellinis sköna återkomst – sänkte Växjö

Martin Hardenberger/TT

Publicerad 2023-03-04

Adam Tambellini var tillbaka i ett Rögle som gjorde 4–1 på Växjö. Arkivbild.

Adam Tambellini var tillbaka efter skada.

Med två mål såg kanadensaren till att Rögle bröt Växjös svit, vann med 4–1 och tog viktiga poäng i streckstriden.

– Det går inte att överskatta hans betydelse för vårt lag, hyllade tränaren Cam Abbott.

Två förluster inom loppet av en vecka hade gjort avståndet upp till topp 6 långt, och när mardrömsmotståndaren Växjö kom på besök i grundseriens tredje match från slutet handlade det för Rögle snarare om att behålla avståndet ned till elfteplatsen.

Då Linköping tappat ledningen nere i Malmö fanns läget att rycka.

På tre matcher hade Växjö inför matchen den förkrossande målskillnaden 13–4 på Rögle. Men ängelholmarna är långt ifrån ensamma. Växjö hade inför besöket i Catena Arena vunnit sina fyra senaste matcher och hållit nollan i tre av dem, bland annat mot målglada Oskarshamn.

Därför var det passande att Rögles skarpskjutande kanadensare Adam Tambellini kommit tillbaka efter skadefrånvaro. Kanadensaren var på isen, men det var Daniel Zaar som gjorde powerplay-målet när Rögle fick den perfekta starten bara tre minuter in i matchen.

”Kliniskt avslut”

Tambellini ville sedan inte vara sämre, och domaren hade knappt släppt pucken innan han gjorde 2–0. Assist: Daniel Zaar.

– Man kan inte överskatta vad hans nivå på avsluten bidrar med till det här laget. Han gjorde ett fantastiskt jobb med att driva upp hastigheten på sitt första mål, och svarade för ett kliniskt avslut. Men han är inte en endimensionell spelare. Han spelade bra defensivt för att stänga ned deras spel också, sade tränaren Cam Abbott.

Om man räknar in fjolårssäsongen hade Växjö inför matchen fem raka på Rögle. Samtidigt som det var upplagt för revansch undrade många varför den Emil Larmi som hållit nollan i fyra av sina fem senaste matcher för kvällen ersatts av Adam Åhman i Växjömålet.

Åman skulle dock utkräva revansch. Med sju minuter kvar av mellanakten tog sig Marco Kasper igenom, drogs ned och domarna visslade för en straff som målvakten så småningom räddade.

Linus Sandin missade straffen, och det var också han som kort senare var inblandad i en situation där Rögle hade en 3–0-puck i mål, men som domarna dömde bort för spelare i målgården.

Gav matchen nerv

Växjö behövde bara en poäng för att gå upp i serieledning. Och när 13 minuter återstod gav Robert Rosén matchen ny nerv.

Men det var Tambellini och Rögles kväll. Efter en omdiskuterad utvisning på Eric Josefsson prickade kanadensaren in ytterligare ett powerplay-mål. 3–1 betydde att Rögle kunde andas ut och att de nu har fem poäng ned till Linköping på elfteplatsen. Till Frölunda på sjätteplatsen är det fyra.

4–1 lade Daniel Zaar in i öppen kasse.

Tambellini-effekten hade varit uppenbar och ledde nu till en viktig seger. Intressant, inte minst med tanke på att han inte kunnat träna under veckan och hans status är ”dag för dag”.

– Jag kan inte berätta vad det handlar om. Jag tror det är en försäkringsfråga, men lagledningen säger åt oss att inte berätta. Men jag försöker bara få min kropp att kännas så bra som möjligt. Många spelare kämpar lite med sina kroppar så här i slutet på säsongen.

TT: Varför är ert powerplay bättre med dig på isen?

– Jag bidrar bara med en annan typ av hot. Men framförallt hade vi studerat deras boxplay och hittat en del hål, vi utnyttjade dem på ett bra sätt.