Sollefteå-tjejerna som dominerar världscupen

Av:  TT

Sollefteåtjejerna Ebba Andersson (till höger), som vann, och Frida Karlsson, som kom tvåa i världscupens första distanslopp den här säsongen.
Sollefteåtjejerna Ebba Andersson (till höger), som vann, och Frida Karlsson, som kom tvåa i världscupens första distanslopp den här säsongen.

De växte upp i Sollefteå och var skolkamrater på skidgymnasiet.

Nu dominerade de i världscuppremiären när Ebba Andersson vann tio-kilometersloppet i Ruka med 5,7 sekunder för Frida Karlsson.

– Det känns som Remslespelen, en lokaltävling i Sollefteå, säger deras skidgymnasietränare Per Nilsson, som är på plats i Ruka.

Scenen i mixed zone, efter det dramatiska tio-kilometersloppet i Ruka, är speciell. Den tyska landslagstränaren Per Nilsson står där och njuter och ler med hela ansiktet.

Han hade Ebba Andersson och Frida Karlsson som elever på skidgymnasiet i Sollefteå. I dag är han Frida Karlssons tränare och tränar samtidigt tyskan Katharina Hennig, som kom trea.

– Det känns som Remslespelen, en lokaltävling hemma i Sollefteå, säger Per Nilsson och minns hur det var när de två talangerna gick i skolan.

– De stack ut båda två och det var handbromsen redan då. Det här är coolt.

Är sig likt

Ebba Andersson, som nu tog sin första ”riktiga” världscupseger (den första kom i den avslutande backetappen i Tour de Ski 2021), håller med om att det var som Remslespelen:

– Nu är det kanske något mer kuperad bana och något mer publik. Men Frida och jag är till start och det är sig likt, säger Andersson.

– Känns kul att lyckas och att Frida (Karlsson) får vara med. Detta betyder mycket för Sollefteå, som är en stad med stort skidintresse. Där har vi fått vårt skidintresse och där har vi vuxit upp. Vi fick lära oss hur man ska åka skidor och vägen mot toppen och har gått på skidgymnasiet. Det verkar vara en lönsam väg att gå.

Karlsson skrattar och tillägger:

– Men tanke på Sollefteå och trean (Hennig) så är detta verkligen en ”Per-effekt”.

Många dueller

Längdsporten ser ut att gå mot en vinter med många spännande dueller mellan Frida Karlsson och Ebba Andersson.

I Bruksvallarna vann Ebba Andersson med 5,2 sekunder före Frida Karlsson. Nu var ordningen likadan, med en marginal på 5,7 sekunder.

– Det är värdefullt att vi kan utmana varandra. På sikt kommer vi då att åka fortare och fortare, säger Andersson, som hyllar sin pappa Per-Ola Andersson, som är hennes personlige tränare:

– Inför start var det hans ord som jag hade med mig i huvudet. Hur han tyckte jag skulle tackla dagens lopp.

Men dessa ord åkte hon de tio kilometerna där varje mellantid blev en sekundstrid fram till sista motbacken till stadion:

– När jag gick in den tänkte jag att detta är mitt favoritpart på banan, berättar Andersson.

Nöjd Frida

Karlsson var lika nöjd, trots att hon åkte på sin andra förlust i höst mot Andersson:

– Jag har krigat och haft kul. Fick verkligen bita i. Har inte kört de tuffa passen och är inte i toppform. Men jag känner mig trygg. Jag är där jag vill vara vid den här tiden på säsongen. Men det spritter inte i kroppen.

Publisert: