Passionerna kolliderar för svensk OS-debutant

Av:  Tokyo, TT:s utsände TT

Erik Holmer, kanotslalom, i OS-byn i Tokyo.
Erik Holmer, kanotslalom, i OS-byn i Tokyo.

Erik Holmer har två passioner.

Den ena, idrotten, går tyvärr illa ihop med den andra: hållbarhet.

– Det är väldigt svårt att motivera våra resor i ett sådant perspektiv, säger 26-åringen inför sin OS-debut.

Det var musik snarare än sport som var grejen när Erik Holmer växte upp. Men så startades klubben Nyköpings forspaddlare i hemorten och när han som 13-åring väl tog plats i kanoten fanns det ingen återvändo.

– Jag var definitivt inte sportig, jag var mer inne på musik. Men när jag fick prova på det var det bara så jäkla roligt, och jag hade väldigt tur från början med en mentor där som hjälpte mig från start och verkligen visade mig att tävlingsidrott kunde vara roligt, säger Erik Holmer.

Slår ur underläge

Han är i Tokyo som en av Sveriges OS-debutanter. Att hoppas på medalj är att hoppas på för mycket från någon som har en niondeplats i världscupen som bäst.

– Det här är mitt första OS så jag är här för att se och lära. Det är svårt att säga vad man kan förvänta sig, men jag har gjort några bra tävlingar inför och det känns riktigt bra i kanoten. Jag är i bra form och jag vet att jag kan vara snabb när det går rätt.

Och kanske finns det möjlighet att lämna avtryck på andra sätt.

Vid sidan av idrottandet studerar han miljö- och hållbarhetsutveckling vid Mittuniversitetet, och det är frågor han brinner för.

Han älskar att jobba för klimatet. Han älskar kanotslalom lika mycket.

Däri ligger konflikten.

– Ja, det där är en svår fråga, den är väldigt svår. Jag kan inte påstå att de resorna vi gör … det är väldigt svårt att motivera dem i ett sådant perspektiv. Men att försöka påverka opinionen inom den gemenskapen, och driva mot en förändring, är i alla fall en början.

Olika dagar – olika svar

Han erkänner att han absolut har funderat på om han måste lägga av med sin elitsatsning, för att hålla samvetet rent.

– Absolut har jag tänkt de tankarna, det har jag gjort. Men jag föredrar att se det som ”Vad kan jag i så fall tillföra i den här idrottsverkligheten utifrån det perspektivet?”

TT: Så vad kan du göra?

– I första hand är det att lyfta frågan och prata om det. Jag försöker tänka på hur jag reser, vad jag äter, vad jag konsumerar och att uppmärksamma det för fler. Så att förhoppningsvis fler personer gör mer medvetna val.

TT: Tänker du fortfarande att du kanske måste lägga av med kanotslalom så småningom?

– Det är också en svår fråga. Jag kanske skulle svara olika på den olika dagar. Men jag älskar att paddla, så är det. Och jag försöker göra det på det bästa sätt jag kan.

Publisert: