TT-Sport

Sjöström: En av mina största prestationer

Av: 

TT

Sarah Sjöström med silvermedaljen efter i 50 meter fritt.
Sarah Sjöström med silvermedaljen efter i 50 meter fritt.

TT-SPORT

Sarah Sjöström tog OS-silver i Tokyo – ett halvår efter den svåra armbågsskadan. Den svenska stjärnsimmaren slog till på sin sista individuella distans 50 meter fritt.

– Det här är nog en av de största prestationerna jag har gjort i min simkarriär, säger hon.

Det blev tredje gången gillt för Sarah Sjöström i Tokyo.

Efter sjundeplatsen på 100 meter fjäril och femteplatsen på 100 meter fritt fick hon sin medalj.

Och ett sagolikt slut på det senaste halvårets kamp för att komma tillbaka från den svåra armbågsskadan.

– Det här är nog en av de största prestationerna jag har gjort i min simkarriär. Jag har varit med om många guldmedaljer och världsrekord, men den här resan hit... först är det den här jävla pandemin som skjuter upp OS ett år, sedan när jag väl får börja tävla så bryter jag armbågen, säger Sarah Sjöström som var 24 hundradelar efter segraren Emma McKeon, Australien.

Trea i loppet slutade danskan Pernille Blume på 24,21.

”Trodde inte”

Sjöström har tränat hårt inför spelen för att rehabilitera sin skada. Hon ådrog sig en fraktur och opererades för mindre än ett halvår sedan.

– Jag trodde inte på mig själv hela tiden, men det var en massa andra längs vägen som trodde på mig. Det är tack vare dem det går, säger Sjöström.

En halvtimme efter silversuccén simmade hon sista sträckan när Sverige slutade femma på 4x100 meter medley. Efteråt hyllades hon av sina lagkamrater.

– Helt fantastiskt. Det är så imponerande det hon gör. Att hon är så mentalt och fysiskt stark, att komma tillbaka från skadan hon har och ställa sig på pallen är så himla häftigt, säger Louise Hansson.

Systern Sophie fyller i:

– Vi bara stod och hoppade.

”Kämpat och slitit”

Michelle Coleman:

– Vi vet att Sarah har kämpat och slitit och vi känner henne så vi vet vad hon behöver och det är fantastiskt, säger Michelle Coleman.

– Vi har alla stöttat varandra i alla lopp, Sarah har stöttat oss också. Det här är en av de bästa OS-trupperna som jag har varit med i med stöd hemifrån och inom gruppen.

Coleman är särskilt imponerad av hur Sjöström klarade av att hantera förväntningarna som byggdes upp efter hennes starka lopp på 100 meter fritt.

– Det är klart att Sarah tog åt sig, men jag visste att hon skulle göra ett fantastiskt 50 frisim. Hon är ett unikum, har en fysisk kapacitet som inte är normal. Hon är helt galen, både fysiskt och psykiskt. Hon förtjänar verkligen det här efter den resan hon har gjort.

Coleman avslöjar också att silvermedaljören såg pigg ut under morgonen inför finalen.

– Sarah är väldigt rolig för hon gör väldigt mycket ljud, då vet man att hon är redo. Mycket skrik och slår och ”Oh!” och låter. Det var en högljudd lägenhet i morse.

Fjärde OS-medaljen

Det var Sjöströms fjärde OS-medalj. Hon tog tre medaljer i Rio varav ett guld på favoritdistansen 100 meter fjäril.

Men det var första gången Sarah Sjöström, världsrekordhållare på sträckan, simmade OS-final på 50 meter fritt.

Både 2012 och 2016 åkte hon ut i semifinal. På VM har hon såväl guld (2017) som silver (2019) och brons (2015).

Publisert: