Bekele vann i maratondebuten

Paris. Etiopiern Kenenisa Bekele som under nästan ett decennium dominerade löpningen på 5 000 och 10 000 meter vann på söndagen Paris maraton.

Trefaldige OS-guldmedaljören Kenenisa Bekele slog till direkt sin maratondebut och tiden 2.05.02 var dessutom rekord för Paris Marathon.

– Det var väldigt tufft men tiden blev den väntade. Efter 25 kilometer så stack jag själv men det var väldigt tufft, sade Bekele som från och till hade problem med baksidan av ena låret.

– Med fem kilometer kvar krampade det igen och jag kunde inte accelerera. Jag tror att jag kan springa bättre i framtiden men det var ändå positivt.

Kanske kan han då hota kenyanen Wilson Kipsang världsrekord på 2.03,23 från Berlin förra året.

Bekele har två OS-guld på 10 000 meter och ett guld och ett silver på 5 000 meter plus fem VM-guld på distanserna. En vadskada höll honom borta i nästan tre år men i september gjorde han comeback på allvar när han vann sin debut på halvmaran och nu vann han direkt i debuten på maraton.

Tvåa i Paris blev Limenih Getachew, Etiopien, och trea Luka Kanda, Kenya. Damtävlingen vanns av Flomena Cheyech på 2.22.41 före etiopiskan Yebrgual Melese och Ahmed Zemzem.

TT-AFP

Publisert: