TT-Sport

Nossmys VM-chans regnade bort

TT-SPORT

Malmö. Philip Nossmy var snabbast på SM. Men missade i ösregnet VM med en tiondel.

Däremot fick tvåan Robert Kronberg, som klarade kvalgränsen i fjol, en plats.

Även spjutkastaren Jonas Lohse får en biljett till Berlin.

Den sista dagens SM-tävlingar i Malmö bjöd på flera spännande dueller, inte minst den på herrarnas 110 meter häck, där både Philip Nossmy och Robert Kronberg jagade resultat för att få vara med i friidrotts-VM i Berlin.

Nossmy vann duellen - och bröt därmed Kronbergs svit på tolv raka SM-guld. Tiden var utmärkt med tanke på förutsättningarna. Men i hällregnet blev det bara 13,72 och Nossmy fick ett guld, men ingen biljett.

– Tyvärr fick jag ingen ärlig chans i dag. Men jag bestämde mig tidigt för att gå för SM-guld, att det var det viktiga, säger Nossmy, som trots den lilla motgången log desto mer över medgången.

Förbundskapten Stefan Olsson hade efter loppet ett långt samtal med Robert Kronberg, mycket besviken silvermedaljör på 13,77. Men därefter fick han trots allt klartecken för mästerskapet, efter flera fina lopp under A-kvalgränsen i fjol.

Dubbelt dilemma

– Just nu är jag väldigt nere, men det har ju inte med VM-platsen att göra, säger Kronberg.

– Jag känner att jag inte nått min fulla potential. Å andra sidan är VM en helt annan sak och det är där mitt fokus har varit hela säsongen.

För Stefan Olsson blev skyfallet dubbelt besvärligt. Dels för dilemmat på herrarnas korta häck, dels för att även resultaten i herrarnas spjut blev lidande.

– Philip fick ingen ärlig chans i dag och det samma gäller tyvärr för Gabriel (Wallin) som hade behövt klara kvalgränsen i spjutet, säger Olsson.

Se och lära

Däremot fick Jonas Lohse, som klarade A-gränsen i fjol, liksom veteranen Kronberg ett positivt besked.

– Han var nära att kvala in till både VM i Osaka och OS i Peking, säger Olsson om den 22-årige spjuttalangen, som får följa med främst för att se och lära.

– Han är en av de absolut största påläggskalvarna i svensk friidrott. Framgångarna kommer att dyka upp, om inte i år så framöver.

Skyfallet gjorde dessutom att en emotsedd duell helt uteblev. Herrarnas stav hann visserligen börja, men avbröts och kommer i stället att avgöras vid ett senare tillfälle. I det läget hade Jesper Fritz klarat 5,28 medan likaså VM-klara Alhaji Jeng inte ens hunnit gå in i tävlingen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport