TT-Sport

Fis-miss utesluter nya tester

TT-SPORT

Stockholm. Internationella skidförbundet tvingas överge sin ambition att fälla fem världscupåkare som varit misstänkta för dopning.

Efter en missad deadline har proverna förstörts av dopningslaboratoriet. Därmed kan inte framtida testmetoder ge svar på om de fem varit dopade med epo.

Internationella skidförbundet, Fis, har sedan november misstänkt fem världscupåkare för dopning, men har inte kunnat visa tillräckliga bevis genom de första testanalyserna. Nu är möjligheten till nya analyser borta.

Internationella antidopningsbyrån Wadas laboratorium har - helt enligt reglementet - förstört proverna eftersom prover bara sparas i tre månader, skriver Aftonbladet och Expressen.

Om Fis hade meddelat sin ambition att fortsätta analysera proverna, för att om möjligt hitta vattentäta bevis, hade proverna sparats. Fis antidopningschef Rasmus Damsgaard tar enligt Aftonbladet på sig missen.

– Jag måste erkänna att jag har gjort ett misstag som trodde att laboratoriet skulle behålla alla misstänkta epo-urinprovsrester och B-prov. Men det står i Wadas regler att om det internationella förbundet inte har instruerat dem att behålla epo-urinprover efter tre månader så ska de förstöras.

I de första analyserna kunde Fis se avvikelser från det naturliga epo som kroppen själv producerar. Men analysen var inte vattentät enligt Wadas reglemente. Fis hoppades kunna påvisa dopning genom utvecklade, framtida testmetoder.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport