Tornéus: Det lutar åt VM

Publicerad:
Uppdaterad:

Friidrott. Kroppen kändes bra och segerresultatet blev 8,07.

Michel Tornéus känsla efter SM-guldet i längdhopp:

– Just nu lutar det åt VM.

Efter guldet i inomhus-EM i våras har det varit en trasslig utomhussäsong för Michel Tornéus. Först spökade ett baklår, sedan en ljumske. Men i det sista VM-testet - lördagens SM-hoppning i Söderhamn - kom ett besked som ser ut att ta Tornéus hela vägen till VM i Peking.

Stockholmaren hade redan säkrat SM-guldet när han i sjätte och sista försöket slog till med 8,07. Det var sommarens längsta hopp, om än i otillåten medvind (3,2 meter).

– Det här var något jag behövde, säger Tornéus.

Han tyckte att hoppningen var passiv inledningsvis, men kände ändå att beskedet totalt sett var positivt.

– Kan jag hoppa så här på i stort sett två träningspass sedan Bislett (i juni)... Får jag ett eller två pass till att jobba på de här detaljerna, och inte har ont någonstans, så kan det bli bra. Men det är klart att det här inte är en hundraprocentig uppladdning inför VM, det här är en gambling.

TT: Hur kändes kroppen i dag?

– Det kändes bra. De har gjort ett fantastiskt jobb med min ljumske och mitt baklår, det är jag väldigt tacksam för. Jag var jävligt förbannad och besviken på Bauhaus-galan, för jag kände att jag hade något på gång och så tog det stopp innan jag kom in i tävlingen. Men det vände tack och lov.

Definitivt beslut dröjer

Tornéus berättar att problemen med baklåret har fått honom att peka ut med fötterna lite, för att skydda den skadan. Det i sin tur ledde till ljumskproblemen.

– Jag försökte fokusera på det i dag, att gå rakt. Jag har en förmåga att gå lite ankfot, säger han.

Ett definitivt beslut om VM-deltagande dröjer ändå en stund till. Först vill Tornéus diskutera med tränaren Oscar Gidewall och förbundskaptenen Karin Torneklint, även om det är han själv som i slutändan fattar beslutet.

– Jag har varit med för länge för att bara åka dit för att se och lära eller ha kul. Jag måste ändå känna att jag tror på det och att jag kan prestera. Annars åker jag inte.

Otterling missade gränsen

En som inte längre har sitt VM-öde i egna händer är Andreas Otterling. Örebroaren, som tog brons i inomhus-EM, har nosat på VM-kvalgränsen hela sommaren. I sista försöket var Otterling aldrig nära, även om hans 7,79 räckte till silver i SM.

– Inte vad jag hade hoppats på, säger han.

Just nu ligger Otterling strax utanför de 32 bästa på listan över de som får hoppa i VM. Ett par återbud kan räcka för att han till slut ändå får åka till Peking.

– Det är bara att vänta och se. De tar ju ut på tisdag, så det är bara att hoppas på sista chansen.

TT

Publicerad: