TT-Sport

Löfven tippar medaljregn i VM

TT-SPORT

Skidor. Stefan Löfven tror på sex svenska medaljer i VM.

Men den stakteknik som statsministern själv visade upp i samband med invigningen i Falun lämnade en del övrigt att önska.

– Det är roligt att få pröva, men jag inser att det finns de som stakar betydligt bättre. Vi har ett fantastiskt skidlandslag som ska bli jättekul att följa, sade Stefan Löfven (S) efter att ha testat en stakmaskin vid Dala Sports Academy i närheten av VM-banorna på Lugnet.

TT: Vad betyder det för Sverige att arrangera så här stora mästerskap?

– Det betyder mycket, för stoltheten och vår identitet och framtidstro att han någonting att sikta på. Absolut mest betyder det för Falun och Dalaregionen. Det är bra ekonomiskt, människor kommer från hela världen och bor här och spenderar pengar.

Minns Mogrens femmil

TT: Dina starkaste skidminnen?

– Det är många det. Jag minns Thomas Magnusson när han gjorde ett ryck (i VM i Lahtis 1978), han låg precis bakom en finländare om jag kommer ihåg rätt. Och sedan seglade han bara iväg, det var något helt otroligt. Torgny Mogrens femmil här 1993 var ju också helt otrolig. När vi inte hade fått några medaljer, och så kliver Mogren helt plötsligt fram och tar ett guld.

Kungen invigde

Löfven - som tror på sex svenska medaljer den här gången - hade ett späckat schema under sitt onsdagsbesök i Falun. Senare på dagen träffade han delar av det svenska skidlandslaget och på kvällen väntade VM-invigning i hoppbacken.

Vid Stefan Löfvens sida då satt kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, prinsessan Victoria och prins Carl Philip. Kungen var också den som invigde mästerskapen med orden "let's get started".

I övrigt var det en invigning med tydligt Dalarna-tema. Publiken bjöds på folkdansare, Miss Li, Kalle Moraeus och Orsa spelmän - och så framförde förstås Mando Diao den officiella VM-låten "Love last forever".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport