Malmö FF riskerar skattesmäll

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Malmö FF riskerar en skattesmäll på de uppemot 200 miljoner kronor som framgångarna i Champions League innebär.

– Vi har fått information om att Skatteverket avser att göra en prövning av just elitföreningarnas skattefrihet, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, Föreningen svensk elitfotboll.

Förutom Malmö FF kan det bli stora kostnader för alla elitklubbarna. Förutom bonuspengar från Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, för deltagande i cuper så handlar det också om pengar från tv-rättigheter och andra marknadsintäkter.

– Och då särskilt när det handlar om intäkter som av olika skäl inte anses vara hävdvunna, säger Enquist till fotbollskanalen.se.

Sluppit skatt

Till hävdvunna intäkter räknas bland annat medlemsavgifter och biljettintäkter. Pengar som klubbar i Sverige sluppit betala vinstskatt för men i gengäld måste man återinvestera eventuella överskott i egen verksamhet. Grundtanken är att klubbarna inte är vinstdrivande företag utan främjar folkhälsan och föreningslivet och gör samhällsnytta.

Den stora frågan är dock om alla sorters intäkter ska räknas in där. Skatteverket har flaggat för att belägga Malmös förtjänst med så kallad företagsskatt, vilket skulle innebära 22 procent av den totala summan, skriver fotbollskanalen.se.

"Obegripligt"

– För oss är det obegripligt och tyder på en okunskap kring idrottens villkor. Visserligen stämmer det att omsättningen som sådan ökat inom fotbollen, men vi har inga idrottsklubbar som fungerar som vinstdrivande bolag. Det finns en skarp skiljelinje mellan ökad kommers och att vara kommersiell. Kommers betyder kort och gott att man bedriver handel. Att ha en kommersiell verksamhet, däremot, bygger på att det slutgiltiga syftet ska vara att göra vinst till ägarna, och så ser det inte ut i Sverige. Fotbollsklubbarna använder inga av sina intäkter till att betala ut ägarvinster, utan allt går till att återfinansiera verksamheten, säger Enquist.

Sef tycker att Skatteverket i stället för att ta fram nya tolkningar av regler som fungerat borde invänta ändrad lagstiftning som förhoppningsvis kan klargöra vad som gäller idrottsklubbars agerande på en kommersiell marknad.

TT

Publicerad: