Roberts spioneri ska ge seger mot Ungern

TT-SPORT

Handboll. Sveriges andra match i handbolls-VM är en spionhistoria.

Jamina Roberts, till vardags i Érd, har ägnat hösten åt att samla information om Ungern.

– Det känns som vi har lite inside på dem, säger hon.

Jamina Roberts lämnade Sävehof och Sverige för spel i Érd inför den här säsongen.

Försåtligt "placerad" i hjärtat av den ungerska ligan har hon inte kunnat undgå att samla på sig material om landslagsspelarna. Bäst känner hon förstås kvartetten från det egna laget men hon har också spetsat öronen och gnuggat ögonen under genomgångarna av toppkonkurrenterna FTC och Györ, som tillsammans har åtta spelare i landslaget.

Dessutom har Roberts sparat på sig videoklipp.

Informationen har 27-åringen delat med den svenska landslagsledningen och förbundskaptenen Henrik Signell.

– Det är inte säkert att det säger så mycket men vi har nog mer på dem än de har på oss, säger spionen.

"Var helt sjukt"

Av spelarna i Érd framhåller hon målvakten Kinga Janurik och vänsternian Kinga Klivinyi, som gör mycket mål för klubblaget. Även mittnian Gabriella Toth och linjespelaren Anett Kisfaludy är bra spelare men hon vet inte hur mycket någon av dem spelar i landslaget.

– De är bra individuellt men jag vet inte om de kommer till sin rätt här. I Érd kör vi mycket system, fasta spel. Där är de bra, men jag har inte sett dem i något annat sammanhang. Jag vet inte något om deras landslag egentligen. Vi har mött dem en gång och det var för sju år sedan, säger Roberts.

För egen del tror och hoppas den svenska vänsternian på ett roligare mästerskap än på länge.

Tack vare en operation i juni har hon fått hyfsad ordning på sitt sargade vänsterknä. Efter tre smärtsamma år är hon en hel spelare igen.

– Man känner att man kan fokusera på att spela ordentligt i stället för att tänka på vad man inte kan göra. Det var verkligen så: "Nej, det klarar jag inte av, det får någon annan göra". När jag försökte gick det inte. Det var helt sjukt. Nu känner jag mig mer farlig och då blir det roligare, säger hon.

"Inte helt hundra"

Roberts specialitet är genombrott, men på grund av smärtan i vänsterknäet kunde hon fram till operationen i stort sett bara gå åt vänster. I och med skadan gick det inte att trycka ifrån med vänsterbenet.

– Jag har haft problem i tre år. Från början var det hopparknä, sedan blev det någon inflammation. Jag gick nog med det lite för länge innan vi gjorde någonting åt det. Det är fortfarande inte helt hundra. Det är känsligt för belastning men jag tycker att jag håller det på en bra nivå.

I VM tänker hon gå på genombrott både åt vänster och åt höger.

– Precis. Det är det som är min styrka, min roll, säger Jamina Roberts.

Stuttgart, TT:s utsände