Nytt rekord för Johansson: "God jul"

TT-SPORT

Simning. Victor Johansson simmade ett mästerskapslopp och satte svenskt rekord - som vanligt.

Nu slutade han femma på 1 500 meter på kortbane-EM.

– Nu blir det en riktigt god jul, säger 19-åringen och skrattar.

Det senaste halvåret har långdistanssimmaren Victor Johansson slaktat svenska och personliga rekord på löpande band. Vad gjorde han i sitt åttonde mästerskapslopp sedan juli? Putsade sitt eget svenska rekord på 1 500 meter vid kortbane-EM i Köpenhamn, och slutade femma i finalen.

– Jag sade efter VM i Budapest att på EM vill jag vara med och slåss om medaljerna. Kanske då plats fem och sex, och nu har jag lyckats med det, säger han.

Sänkte tiden med 30 sekunder

Johansson känner att han närmar sig konkurrenterna med "häststeg".

– Förra året på VM (kortbana i Kanada i december) var jag ju knappt under 15 minuter - nu har jag droppat nästan 30 sekunder ytterligare.

Vid VM-debuten i långbana i somras putsade han sina egna svenska frisimsrekord på 800 och 1 500 meter samt satte svenskt juniorrekord på 200 meter och personligt rekord på 400 meter. På kortbane-EM slog han först Anders Holmertz 27 år gamla rekord på 400 meter fritt och putsade sedan noteringen till 3.39,35 när han slutade fyra i finalen.

Simveteranen Simon Sjödin hittade glädjen till simningen när han i augusti flyttade till Köpenhamn. I EM-finalen på 200 meter medley kämpade han länge om bronset, men blev till slut åtta på tiden 1.54,94.

– Det betyder mycket för min fortsatta satsning. Att jag vet att jag kan slåss med de här grabbarna, säger Sjödin, som även ska simma 200 meter fjäril i helgen.

"20-årig Simon igen"

Det var på det avslutande frisimmet som Sjödin kroknade och föll bort från kampen om bronset, som norrmannen Tomoe Zenimoto Hvas tog hand om (1.54,16).

– Jag tar med mig att jag var med och utmanade om en medalj, säger Sjödin, som tog EM-silver på 200 meter medley 2013.

– Åldern har inget med prestationen att göra. Jag ska fixa detaljerna så att jag är en 20-årig Simon igen.

Sophie Hansson tog brons på 50 meter bröstsim tidigare i EM och är nu klar för en ny final (på lördag) efter att simmat in på sjunde bästa tid (1.05,39) på halva distansen.

Erik Persson, som blev femma på 200 meter bröstsim i torsdags, laddade om till halva distansen dagen efter, men blev utslagen i semifinal som tolfte man när han tangerade sitt personbästa 58,09.

Köpenhamn, TT:s utsände